Επικαιρότητα

Αναμένεται να λειτουργήσει το 2020

Off

Την εκτίμηση ότι το 2020 το αιολικό πάρκο που καταλαμβάνει εκτάσεις στο δήμο Πωγωνίου και στο δήμο Ζίτσας θα είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει, εξέφρασε σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Πωγωνίου.

Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο διάνοιξης των δρόμων προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών, αν και υπάρχουν σε αυτό τον τομέα αρκετές ενστάσεις αλλά και καταγγελίες για σοβαρές περιβαλλοντικές οχλήσεις.

Επί αρκετών οχλήσεων έχει ζητηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία να γίνει πλήρης αποκατάσταση, κάτι που αποτελεί και δέσμευση του αναδόχου, όπως επίσης και η αναδάσωση σε συγκεκριμένα σημεία.

Ο κ. Καψάλης σημείωσε ωστόσο πως είναι καθημερινοί οι έλεγχοι και συνεχείς οι αυτοψίες από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.

 

Τα αντισταθμιστικά

Λύση όμως βρέθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα που είχε προκύψει πριν από ένα χρόνο όταν οι δασικές υπηρεσίες επιχείρησαν να αξιοποιήσουν μέρος των αντισταθμιστικών που προβλέπει ο νόμος για λογαριασμό των δύο δήμων, για την κατασκευή έργων σε άλλες περιοχές.

Ο κ. Καψάλης ανέφερε πως ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Μιχελάκης παρενέβη αποφασιστικά και καταβάλλονται κανονικά τα αντισταθμιστικά που προβλέπει η νομοθεσία στους δύο δήμους, ενώ έχουν δοθεί και επιπλέον μέσα από συμφωνίες και προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν στην πορεία.

Πρόκειται για έργα 300.000 ευρώ για βελτιώσεις και διανοίξεις αγροτικών και δασικών δρόμων.

Η νομοθεσία προβλέπει 3% του τζίρου να κατευθύνεται αντίστοιχα προς τρεις διαφορετικές πλευρές. Το 1,7% στον οικείο δήμο, το 1% στους δημότες για την ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο, με την αξιοποίηση της δυνατότητας για εξοικονόμηση ενέργειας και το 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ