Επικαιρότητα

Κλειδιά για συνεργασία ο χρόνος και η βούληση

Off

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις για την πιθανότητα συνεργασίας στη συγκρότηση της νέας δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων. Ο νέος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και το δημοτικό συμβούλιο θα ορκιστούν την επόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου σε ειδική τελετή το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο.

Το αν η νέα δημαρχία θα υποστηριχθεί και από μία ευρύτερη συμμαχία παρατάξεων, θα κριθεί από δύο κλειδιά: Το ένα είναι πιο προφανές και είναι ο χρόνος. Το άλλο, είναι η βούληση της κάθε πλευράς να συμμετέχει στην πλειοψηφία.

 

Ο χρόνος

Ο χρόνος, όσο κι αν ακούγεται κάτι αυτονόητο, δίνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη διαδικασία. Θεωρητικά, μέχρι και την ορκωμοσία στις 30 Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν γίνει γνωστές και δημόσιες οι προθέσεις όλων. Είναι αφενός θέμα δεοντολογίας ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι γίνεται, αφετέρου θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρισθεί οι όροι του παιχνιδιού μέχρι να ανακοινωθούν οι αντιδήμαρχοι και τα όργανα του Δήμου από τη σύνθεση των οποίων θα φαίνεται και η συμμαχία.

Ένας αστερίσκος υπάρχει ακόμα για το αν οι δημαιρεσίες θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά την 1η ή στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές για το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, από τις οποίες δύναται να εκφραστούν και οι συνεργασίες.

 

Η βούληση

Η βούληση τώρα, είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Στην περίπτωση του Δήμου Ιωαννιτών ειδικά, που ο νέος δήμαρχος δεν έχει και τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους ενώ υπάρχουν παραπάνω από δύο παρατάξεις με κρίσιμο αριθμό συμβούλων, ώστε να επηρεάζουν τη διαμόρφωση πλειοψηφίας, η νέα δημοτική αρχή θα διαμορφωθεί μέσα από «τη συμμαχία των προθύμων», από όσους δηλαδή θα εκφραστούν κατ’ αρχάς και κατ’ αρχήν θετικά στη συνεργασία. Από εκεί και πέρα θα διαμορφωθεί και ένα νέο πλαίσιο προγραμματικών αρχών που θα έχει και τη μορφή συμφωνητικού υπογεγραμμένου από όλες τις πλευρές.

 

Εξελίξεις

Πόσο κοντά είμαστε σε μία τέτοια συνεργασία αυτήν τη στιγμή, είναι άγνωστο γιατί όλοι κρατάνε χαμηλούς τόνους. 

Εξελίξεις που διαμορφώνονται τις τελευταίες ώρες δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι τελικά, τη νέα δημοτική αρχή θα τη στηρίξουν πάνω από μία παρατάξεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση πρόσφατα επιτρέπει την άσκηση διοίκησης από την παράταξη του δημάρχου έστω και οριακά. Παρ’ όλα αυτά, όλα αλλάζουν από ώρα σε ώρα και ο χρόνος της μίας εβδομάδας που απομένει, μπορεί να καταστεί και τεράστιος.

Το αν θα προκύψει η συνεργασία πάντως θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών όχι μόνο στην παράταξη Ελισάφ, αλλά και σε όλες όσες παρατάξεις ενδιαφέρονται και οι οποίες θα κληθούν συλλογικά, αλλά και οι επικεφαλής τους, να απαντήσουν και στα δικά τους διλήμματα και κυρίως στο αν βλέπουν το ρόλο τους την επόμενη τετραετία από τη θέση της διοίκησης του δήμου ή της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό το κριτήριο της βούλησης. Τις επόμενες ημέρες όλοι θα κληθούν να κάνουν τις επιλογές και αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ξέρει και τι θα γίνει.

Το σενάριο τέλος, να ληφθούν αποφάσεις αργότερα και μέχρι το τέλος της χρονιάς, ισχύει αλλά είναι πιο αδύναμο σε σχέση με εκείνο που ζητάει απαντήσεις τις δύο επόμενες εβδομάδες. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου