Επικαιρότητα

Έτοιμα τα σχολεία για τον Αγιασμό σήμερα

Off

Όλα είναι έτοιμα στα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών για τη νέα χρονιά που ξεκινάει σήμερα με τον Αγιασμό.

Σύμφωνα με τον Δήμο Ιωαννιτών, σι δύο σχολικές επιτροπές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μερίμνησαν για τις απαραίτητες εργασίες στις σχολικές μονάδες ενώ τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν εργασίες καθαρισμού στις σχολικές αυλές και διαγραμμίσεων έξω από όλα τα συγκροτήματα.

Ο Δήμος αναφέρει ακόμα ότι «θα βρίσκεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας σε όλη την διάρκεια του έτους παρεμβαίνοντας άμεσα και αποτελεσματικά όπου χρειαστεί.

Στόχος είναι να υπάρχουν οι καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».

Σήμερα Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ θα παραστεί στον Αγιασμό που θα γίνει στο συγκρότημα της Ακαδημίας (8:45 π.μ.) και αμέσως μετά στον Αγιασμό της Ζωσιμαίας ενώ στις 10 π.μ. θα επισκεφθεί το Μουσικό Σχολείο. 

Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι θα παραβρεθούν σε αγιασμούς σχολικών μονάδων της πόλης, αλλά και των Δημοτικών Ενοτήτων.

 

Έρευνα για τα σχολικά

Το κόστος των σχολικών ειδών απασχολεί εδώ και μέρες τις οικογένειες των μαθητών. Όπως φαίνεται χρειάζεται έρευνα στην αγορά. 

Έρευνα μέσω Διαδικτύου με αντικείμενο την καταγραφή των τιμών για βασικά σχολικά είδη διεξήγαγε η Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο από 3 έως 9 Σεπτεμβρίου, σε καταστήματα διάθεσης σχολικών ειδών που διέθεταν τα προϊόντα τους και μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων τους.

Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία ειδών και εύρος τιμών. Σημαντικότατο στοιχείο που διαφοροποιεί τις τιμές των ειδών αυτών είναι το «σήμα» που φέρουν, όχι μόνο της εταιρείας που τα παράγει ή/και τα διαθέτει, αλλά και του θέματος που απεικονίζεται πάνω σε αυτά (πχ ήρωες κινουμένων σχεδίων κλπ), χωρίς να διαφοροποιούνται τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών που προορίζονται.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής έρευνας, παρατηρείται διεύρυνση μεταξύ κατώτατων-ανώτατων τιμών, ενώ κατά μέσο όρο εντοπίζεται μείωση της τάξης του 1,83%.

Στις τιμές της σχολικής τσάντας παρατηρείται μεγάλο εύρος, αλλά το κόστος ως είδος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα είδη, σε σημείο που, ανάλογα με το ποια συγκεκριμένη τσάντα θα επιλέξει ο κάθε καταναλωτής, ενδέχεται να ξεπεράσει το 50% του συνολικού κόστους για σχολικά είδη. Επιπλέον, η τσάντα δεν χαρακτηρίζεται ως «αναλώσιμο» είδος, όπως τα περισσότερα άλλα είδη, ενώ η επιλογή της έχει να κάνει και με ζητήματα υγείας των παιδιών (πχ ανατομική ή μη, με τρόλεϋ κλπ). Ένας επιπλέον παράγοντας που διαφοροποιεί την τιμή της σχολικής τσάντας είναι και οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται. 

Γενική εκτίμηση είναι ότι ο καταναλωτής που θα διεξάγει έρευνα αγοράς και θα επιλέξει τα προϊόντα που θα αγοράσει με γνώμονα τις ανάγκες του και όχι την τάση της παιδικής μόδας, μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 20 ευρώ από τις αγορές σχολικών ειδών, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην εκτίμηση αυτή η σχολική τσάντα, όπου υπεισέρχονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την αγορά της εκτός από την τιμή πώλησης.

 

Τα Κυλικεία

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου υπενθυμίζει σε μαθητές, διδακτικό προσωπικό, γονείς και επιχειρηματίες που ασχολούνται με εκμετάλλευση σχολικών κυλικείων ότι με βάση το αρ. 115, παρ. 3 κ’ 4 της Υπ. Απόφ. 91354/ 24.08.2017 (ΦΕΚ Β’ 2983/2017), ισχύουν τα εξής:

Για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών), τα είδη που αναγράφονται στον πίνακα (κάτω) διατίθενται σε ανώτατες προκαθορισμένες τιμές.

Επιπλέον, απαγορεύεται η διάθεση στους μαθητές των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ροφημάτων καφέδων. Τα είδη αυτά προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου.

Στους χώρους όπου διατίθενται τα είδη τοποθετείται υποχρεωτικά τιμοκατάλογος, ορατός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου.

Η παρασκευή, κατοχή και διάθεση των ανωτέρω ειδών είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας των πωλητών, που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Η εν λόγω υποχρέωση δεν αναιρεί το δικαίωμα στον υπόχρεο να επιλέξει ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί – σάντουιτς με τυρί» την διάθεση ενός εξ αυτών ή και των δύο και ανάμεσα στα είδη «τοστ με τυρί και γαλοπούλα-σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα» την διάθεση ενός εξαυτών ή και των δύο.

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι υγειονομικές διατάξεις περί κανόνων υγιεινής σχολικών κυλικείων, καντινών και χώρων εστίασης εντός των σχολείων και ο καθορισμός των προϊόντων που διατίθενται από αυτά εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κάθε φορά ισχύουν.

 

Συμβουλές οδικής ασφάλειας από τους Τροχονόμους

 

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου αστυνομικοί θα διανείμουν σήμερα σε δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο για μαθητές, όσο και για γονείς.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που στοχεύει στην ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση γονιών και μαθητών σχετικά με θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πως να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ