Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:54
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου 2015
Πολιτικό Ρεπορτάζ

«Ούτε φρούριο, ούτε μπάτε σκύλοι αλέστε…»

Off

Χωρίς κάποια έκπληξη, που δεν αναμενόταν άλλωστε παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και σε κεντρικό επίπεδο από εκπροσώπους συνιστωσών και συνεργαζόμενους προς την ηγεσία και προς την Κεντρική Επιτροπή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων επισημοποίησε το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Τα ονόματα είναι αυτά που διέρρευσαν από προχθές με το ψηφοδέλτιο να χαρακτηρίζεται στενά κομματικό και από αυτό να απουσιάζει το χαρακτηριστικό της πολιτικής διεύρυνσης, κάτι άλλωστε που αποτέλεσε και στοίχημα των οργανώσεων του κόμματος πολύ πριν την προεκλογική περίοδο.
Οι αντιδράσεις για την λογική σύμφωνα με την οποία συγκροτήθηκαν τελικά τα ψηφοδέλτια συνεχίζονται και είναι έντονες σε κεντρικό επίπεδο με επιστολές των εκπροσώπων των συνιστωσών προς τον Αλ. Τσίπρα.
Παρά την κριτική που ασκείται και σε τοπικό επίπεδο, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βενέτης απαντώντας και σε σχετική ερώτηση έδωσε μία διαφορετική διάσταση, που σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει την λογική των κομματικών στεγανών που επικράτησαν στην επιλογή των υποψηφίων. «Η διεύρυνση δεν γίνεται όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν ή όπως ήθελαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φρούριο με πόρτες ερμητικά κλειστές, αλλά δεν είναι και μπάτε σκύλοι αλέστε. Βασικό μας μέλημα ήταν να έχουμε ανθρώπους που πάλεψαν για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Τα εκατοντάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκαν στο νομό Ιωαννίνων έκαναν τις επιλογές τους. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν προτάθηκε, αλλά ούτε και αυτοπροτάθηκε», σημείωσε ο κ. Βενέτης.
Νωρίτερα τόνισε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιστορικές γιατί θα καθορίσουν το μέλλον των επόμενων δεκαετιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών.
«Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η βοήθεια στα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν. Είμαστε βέβαιοι ότι η ελπίδα θα νικήσει το φόβο και τον τρόμο. Είναι ημέρες αγώνα απέναντι στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, απέναντι στη διαφθορά, τη διαπλοκή και τον αυταρχισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Θα πληρώσουν οι πλούσιοι, αυτοί που δεν πλήρωσαν και δεν πληρώνουν ακόμη», τόνισε ο κ. Βενέτης.
Τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:
• Γιάννης Καραγιάννης:  Οικονομολόγος – Συγγραφέας
• Χρήστος Μαντάς :  Ψυχίατρςο – Λέκτορας Ψυχιατρικής 
• Γιάννης Παπαδημητρίου:  Δικηγόρος
• Άρης Σπέγγος:  Μηχανικός Παραγωγής , Εκπαιδευτής Καταδύσεων
• Γιάννης Στέφος: Δάσκαλος
• Μερόπη Τζούφη: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής,  Παιδο – νευρολόγος
• Ηλιάνα Τσολιού: Κτηνίατρος 

Για μεθοδεύσεις μιλά η ΚΕΔΑ
Μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς, στην οποία ανήκει και ο Φ. Φίλιος με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μεθοδεύσεις στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για αποφάσεις που χρησιμοποιήθηκαν ως προπέτασμα καπνού απόκρυψης του ρόλου των κυρίαρχων ομάδων και τάσεων.
Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η στρατηγική των αναγκαίων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών, ακυρώθηκε σε σημαντικό βαθμό στην πράξη από τις πρακτικές, που εφαρμόστηκαν.
Οι ομάδες, που στην ουσία υποκατέστησαν την Επιτροπή Ψηφοδελτίων, αλλά και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή. Συγκρότησαν ψηφοδέλτια στη βάση των ομαδοποιημένων απόψεων και όχι στη βάση των διατυπωμένων απόψεων-θέσεων των Οργανώσεων και των μελών τους.
Οι 3 υποψηφιότητες, σε επαρχιακές πόλεις και τον Πειραιά, μελών του ΣΥΡΙΖΑ, προερχομένων από την ΚΕΔΑ, απορρίφθηκαν αναιτιολόγητα, παρά το γεγονός ότι χαίρουν εξαιρετικής εκτίμησης και αποδοχής της κοινωνίας των Περιοχών τους και των μελών των αντίστοιχων Κομματικών Οργανώσεων. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, η ΚΕΔΑ αποφάσισε να αποσυρθεί η μόνη υποψηφιότητα, που έγινε δεκτή, του σ. Γιάννη Θεωνά μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση η οποία ήδη υλοποιήθηκε.
Οι δυνάμεις της ΚΕΔΑ, με σταθερότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα υπερφαλάγγισης των όποιων τυχοδιωκτικών επιδιώξεων, θα επιμείνουν, με ξεχωριστή συνέπεια και ανιδιοτέλεια, όπως κάνουν εδώ και 15 χρόνια σε όφελος  του εγχειρήματος της Συσπείρωσης και Κοινής Δράσης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Θα δώσουν και τη μάχη των εκλογών της 25ης του Γενάρη, με στόχο τη συγκρότηση μιας λαϊκής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας για τη στήρίξη μιας Αριστερής Ριζοσπαστικής Κυβέρνησης, με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ»

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου