Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 09:54
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου 2015
Επικαιρότητα

Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του για τη θήρα

Off

Την έντονη ανησυχία της για τοις αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας και οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου. 
Η ανακοίνωση, όπως αναφέρεται από την αρχή, δεν εκδόθηκε ως μία πολιτική παρέμβαση ή προτροπή προς τους κυνηγούς – ψηφοφόρους για το τι θα πράξουν στις εκλογές, αλλά προς ενημέρωσή τους, για τους κινδύνους που απειλούν τη δραστηριότητα αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο κατάργησής της. «Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής και να είμαστε απόλυτοι ως προς αυτό, ότι η δική μας παρέμβαση δεν έχει το παραμικρό πολιτικό κίνητρο και δεν επιθυμούμε να θεωρηθεί ως μία πολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση, που γίνεται, για να επηρεάσει ενδεχομένως τις πολιτικές εξελίξεις.
Η σχετική αναφορά δεν προέρχεται από κατ’ ιδίαν συζητήσεις ή από ανεπίσημες πληροφορίες, αλλά από τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την άσκηση της θήρας. Θέσεις, που δείχνουν, ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δείχνει να παραγνωρίζει, εσκεμμένα ή όχι δεν το γνωρίζουμε, ότι το κυνήγι ήταν και παραμένει μέρος των συλλογικών αξιών της ελληνικής κοινωνίας, της κουλτούρας της και βασικός κρίκος της κοινωνικής συνοχής», αναφέρεται αρχικά. 
Στη συνέχεια η Ε’ ΚΟΗ παρουσιάζει αναλυτικά ορισμένες από τις βασικές προγραμματικές θέσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυνηγετικής οικογένειας.
«Στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως: 
α) «Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι παύουν να έχουν οποιεσδήποτε ειδικές σχέσεις με την Δασική Υπηρεσία και εποπτεύονται από την Πολιτεία, όπως όλα τα Σωματεία». 
Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι κανείς δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει τη διάλυση των Κυνηγετικών Οργανώσεων, που εκτός των άλλων θα επιφέρει απολύσεις εργαζομένων σε αυτές, όπως είναι οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι υπάλληλοι των Οργανώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις βέβαιες επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.
β) «Κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής – θηροφυλακής».
Εάν αυτή η πρόταση εφαρμοστεί, θα πρόκειται για εθνικό έγκλημα, αφού προβλέπει την κατάργηση της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που έχει αναγνωριστεί και στη χώρα, αλλά και διεθνώς, ως ο πλέον αποτελεσματικός φορέας θηροφύλαξης. Υπενθυμίζουμε μόνο τις αναφορές δασικών υπηρεσιών, τις αναφορές του Συνεδρίου της Γραμματείας της Συνθήκης της Βέρνη, ακόμη και την επίσημη αναγνώριση του έργου της Θηροφυλακής από την Ορνιθολογική Εταιρεία
γ) «Επανακαθορισμός της κυνηγετικής περιόδου για την προστασία της ορνιθοπανίδας». 
Στην πρόβλεψη δε γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά σε ημερομηνίες, όμως θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ως σύννομες τις υφιστάμενες περιόδους άσκησης της θήρας στη χώρα μας. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν εκφράζεται καμία σχετική άποψη υπέρ των προτάσεων συγκεκριμένων ΜΚΟ για την έναρξη θήρας όλων των θηραμάτων την 1η Οκτωβρίου και λήξη της περιόδου τον Ιανουάριο.
δ) «περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας χρονικά/χωρικά».
Δηλαδή, εκτός από τον χρονικό περιορισμό που αναπτύξαμε νωρίτερα, σχεδιάζεται και ο χωρικός – γεωγραφικός περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας. Σε μία χώρα που οι προστατευόμενες περιοχές της ξεπερνούν το 35%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, κάποιοι σχεδιάζουν να τις αυξήσουν, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία σχετική οδηγία των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε.
Είναι μερικές από τις κύριες επισημάνσεις στις οποίες, νομίζουμε και ευελπιστούμε, ότι θα δοθεί μία ξεκάθαρη ερμηνεία και απάντηση από όσους απεργάζονται τέτοια σχέδια, που δεν πλήττουν μόνο την κυνηγετική δραστηριότητα. 
Πλήττουν ευθέως την εθνική μας οικονομία, δημιουργούν ένα τεράστιο ζήτημα με την προοπτική απώλειας θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα αφήνουν ανοιχτά περιθώρια για πλήρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι ως κυνηγετική οικογένεια αντιστεκόμαστε και αντιδρούμε σε αυτές τις προτάσεις και σε τέτοιους σχεδιασμούς από όπου κι αν προέρχονται.
Καλούμε το σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας να βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί κάποιοι έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να καταργήσουν το κυνήγι στην Ελλάδα.
Δε θα τους αφήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση της Ε’ ΚΟΗ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου