Πολιτισμός

Όταν η σύγχρονη δημιουργία συναντά τον τόπο

Off

Ο τόπος και η αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, η παράδοση, ο τοπικός πολιτισμός αλλά και οι δημιουργικές ρήξεις και τομές που ανοίγουν νέους δρόμους, η σύγχρονη ματιά στον κόσμο, το φυσικό περιβάλλον, αλλά και οι επιρροές της ιστορίας, αυτά και πολλά ακόμα στοιχεία ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η έκθεση «Τόποι δημιουργίας», που εγκαινιάστηκε το Σάββατο στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Η καρδιά της σύγχρονης εικαστικής τέχνης χτυπάει αυτήν την περίοδο στο Μέτσοβο, στην Πινακοθήκη που δημιούργησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, σε μία συνομιλία με τη μόνιμη έκθεση της πινακοθήκης από την νεοελληνική ζωγραφική. 

Πρόκειται για μία εικαστική παραγωγή στην οποία συμμετέχουν με πρωτότυπο έργο τους 64 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες και  πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο και των 60 χρόνων από την αναμπέλωση των άγονων πλαγιών της περιοχής και τη δημιουργία του κρασιού «Κατώγι» από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Τα έργα προέρχονται από διαφορετικές εικαστικές τάσεις και εκτίθενται στο εσωτερικό της Πινακοθήκης πλην δύο εξωτερικών αποτελώντας και μία ευκαιρία για τη γνωριμία με τις σύγχρονες τάσεις της ελληνικής εικαστικής τέχνης. 

 

Τα εγκαίνια

Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

«Είναι ιδιαίτερη στιγμή τα 60 χρόνια από τότε που ο Ευάγγελος Αβέρωφ έφερε τα πρώτα κλήματα στο Μέτσοβο, αλλά και 30 χρόνια από την ίδρυση της πινακοθήκης και σκεφτήκαμε ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή να εγκαινιαστεί η έκθεση ανέφερε στον χαιρετισμό της η Τατιάνα Αβέρωφ, πρόεδρος της πινακοθήκης ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες οι περισσότεροι εκ των οποίων παρέστησαν, για την συμμετοχή τους.

Για το πιο λαμπερό πετράδι στο δημιουργικό στέμμα του Ε. Αβέρωφ, την πινακοθήκη μίλησε ο Κ. Τασούλας ενώ  η κα Μενδώνη ανέφερε ότι «σήμερα όλοι καταλήγομε ότι οι δύο τομείς στους οποίους πρέπει να επενδύσει σοβαρά η χώρα μας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής και ο τομέας του Πολιτισμού. Ο ευπατρίδης Ευάγγελος Αβέρωφ είχε την προνοητικότητα και την σοφία 60 χρόνια πριν να εφαρμόσει αυτό το πρότυπο και να δημιουργήσει το θαύμα του Μετσόβου, στρέφοντας το ενδιαφέρον των συμπολιτών του στην καλλιέργεια της γης και του αμπελιού, αλλά και στην κτηνοτροφία, και στη συνέχεια να ετοιμάσει και να προσφέρει στον τόπο του την Πινακοθήκη, μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα με έργα 18ου και 19ου αιώνα αλλά και σύγχρονων δημιουργών, ολοκληρώνοντας το όραμα του για τη γενέθλια γη».

Ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας μεταξύ άλλων και για τη διαδρομή του Ευ. Αβέρωφ, τόνισε τις αξίες και τις αρχές που τον διακατείχαν ως άνθρωπο και πολιτικό.

Στα εγκαίνια παρέστη και ο Γ,. Βαρουφάκης μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου που συμμετέχει στην έκθεση με μία εγκατάσταση στο χώρο του Οινοποιείου. 

Το κοινό ξεναγήθηκε στην έκθεση ενώ παρακολούθησε και δύο δρώμενα, για να ακολουθήσει μία μικρή γιορτή στο «Κατώι».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Λίνα Τσίκουτα- Δεϊμέζη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα στον δίγλωσσο πολυτελή κατάλογο της έκθεσης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αδαμάκος Γιάννης, Βελώνης Κωστής, Βενετόπουλος Μπάμπης, Γεροδήμος Βασίλης,

Γκαβαϊσέ Βάσω, Γουλάκος Περικλής, Γραμμένος Κορνήλιος, Γυπαράκης Γιώργος, Δαμοπούλου Γεωργία, Ζαμπούρα Μαριλένα, Ζαφειρόπουλος Θεόδωρος, Ζαφειροπούλου Κατερίνα, Ζαχαριουδάκης Μανώλης, Ζουρούδης Δημήτρης,

Indoors (Κάσση Μαριγώ, Νομίδου Βάλλυ, Πολίτη Σπυριδούλα, Χρηστέα Μαίρη), Καρατζά Άντζυ, Capten (Κωτσούλας Χρήστος), Κλιάφα Πέγκυ, Κριθαρά Ρίκα,

Κωστής (Τριανταφύλλου), Λίτη Αφροδίτη, Μακαρούνας Νίκος, Μανουσάκης Μιχάλης, Ματσούκη Ειρήνη, Μισούρας Τάσος, Μπέτσου Βίκη, Μπήτσικας Ξενοφών, Μπονάτσος Σταύρος, Μπουρονίκος Χρήστος, Mυτιληναίου Ευφροσύνη, Ξαγοράρης Ζάφος, Παπαδημητρίου Νίκος, Παπαδόπουλος Κρίτων, Παπαζήση Κατερίνα, Παπαηλιάκης Ηλίας, Πατσουράκης Ευτύχης, Προδρομίδης Θοδωρής, Ραυτόπουλος Θεόδωρος, Ρόρρης Γιώργος, Σάββα Ανδρέας,

Σαχίνης Ξενής, Σκούρτης Άγγελος, Σπηλιόπουλος Μάριος, Σπύρου Έφη, Στράτου Δανάη, Τρανός Νίκος, Τσακίρης Γιώργος, Τσώλης Κώστας, Φάρος Μάκης, Χαλυβοπούλου Έφη, Χανδρής Παντελής, Χαραλάμπους Πάνος, Χαρβαλιάς Γιώργος, Χαρίσης Χρήστος, Χάρος Μανώλης, Χατζηαργυρού Έρση, Χατζηγεωργίου Γιούλα,

Χιώτη Θάλεια, Χριστόπουλος Κώστας, Χριστούλη Βιβέττα, Ψυχούλης Αλέξανδρος.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνεται με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου θα λειτουργεί ως τις 12 Ιανουαρίου (10.00 – 16.00, καθημερινά πλην Τρίτης).

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ