Ήπειρος

Στρατηγικό σχέδιο… με προοπτικές

Off

Σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι ορατά και τα πρώτα απτά αποτελέσματα της εφαρμογής του συνολικού σχεδίου διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, έργων και δράσεων, που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματά της.
Το περίφημο master plan, που εκπονείται σε συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, με το δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικών προβλημάτων της λίμνης. 
Τουλάχιστον αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας Πέτρος Τσουμάνης, λίγες ημέρες μετά την πρώτη παρουσίαση της μελέτης που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Όπως τόνισε ο κ. Τσουμάνης, το master plan περιλαμβάνει ουσιαστικά όλες τις προτεινόμενες δράσεις, τα έργα και τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, καθώς επίσης και τις προοπτικές εξεύρεσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, απαραίτητων για την υλοποίησή τους.
«Δε συζητάμε για μία μελέτη με την οποία ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό, αλλά για μία μελέτη που περικλείει την επιστημονική μεθοδολογία πολλών ετών, τις προτάσεις και μελέτες για την ανάληψη συγκεκριμένων έργων ορεινής ή πεδινής υδρονομίας, αλλά και παρεμβάσεις εντός της λίμνης», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης.
Ένα από τα πλέον σημαντικά παραδείγματα που υπολογίζεται μάλιστα ότι ως προκήρυξη θα είναι έτοιμη να «βγει στον αέρα» σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι και αυτό της δημιουργίας και ουσιαστικής λειτουργίας των λιμνοδεξαμενών στην κατάληξη των τάφρων πριν τα νερά που συγκεντρώνονται να «πέσουν» στη λίμνη.
«Ουσιαστικά θα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε σε αυτές τις λιμνοδεξαμενές τεχνητούς υδροβιότοπους. Ο χρόνος της αποκατάστασης των συνολικών προβλημάτων της λίμνης είναι άγνωστος. Όμως όσο περισσότερο και όσο γρηγορότερα μειώνουμε το ρυπαντικό φορτίο και όσο περισσότερο δουλεύουμε μεθοδικά, όπως συμβαίνει τώρα με τους άλλους φορείς, τόσο γρηγορότερα θα έρθουν τα θετικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ