Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 05:34
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου 2015
Επικαιρότητα

Στο πλευρό των αγροτών για την Εξισωτική

Off

Υπέρ του αιτήματος των τοπικών παραγωγών – κτηνοτρόφων, που έχουν λαμβάνειν από την εξισωτική αποζημίωση, τάχθηκε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης στο θέμα που τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγροτών», έκπληκτοι οι κτηνοτρόφοι που δικαιούνται την αποζημίωση, διαπίστωσαν, ότι τα ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους είναι πολύ μικρότερα από αυτά που είχαν εγκριθεί βάση των καταστάσεων και των χαρτών, που είχαν συνταχθεί.
Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο με τον αντιδήμαρχο αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Βίνη να τονίζει πως θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς είναι πρωτοφανής και η αδικία και ο εμπαιγμός των ντόπιων παραγωγών.
Όπως εξήγησε ο κ. Βίνης, αντίθετα από ότι αρχικά είχε αποφασιστεί, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, χώρισε την Ελλάδα σε δύο περιοχές, με συνέπεια τα ποσά που επρόκειτο να κατανεμηθούν σε Ηπειρώτες παραγωγούς, να μοιράζονται τελικά σε πολύ περισσότερους, από την Ήπειρο μέχρι την Αιτωλοακαρνανία.
Το πώς ακριβώς έχει η κατάσταση εξήγησε στο Σώμα, ο Σταύρος Τασούλας υπεύθυνος επιδοτήσεων της Ένωσης Αγροτών, που τόνισε, ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η επάνοδος στην πρώτη ψηφιοποίηση των εκτάσεων, επομένως των δικαιωμάτων των παραγωγών. 
Στην αρχική κατανομή, τόνισε, πως οι παραγωγοί καλυπτόταν σε ποσοστό 87% και απέμενε η πληρωμή του υπολοίπου ποσού. Υπέρ των αιτημάτων των παραγωγών τάχθηκαν και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με τον Δημ. Τασιούλα να τονίζει, πως δεν πρόκειται για μία ξαφνική απόφαση, αλλά για μία απόφαση που υπαγορεύεται από την Ε.Ε και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Τόσο ο κ. Τασιούλας, όσο και ο κ. Σκοπούλης είπαν πως οι παραγωγοί θα πρέπει να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα από την ιστορία αυτή και αναλόγως να οδηγηθούν στις κάλπες στα προσεχείς εκλογές.
Για την κυβερνητική παρέμβαση μίλησε ο Λάζαρος Νάτσης, ενώ ο Άρης Μπαρτζώκας είπε πως απαιτείται επιπλέον ενημέρωση του Σώματος, για το καθεστώς που ισχύει. 
Ο δήμος Ιωαννιτών θα είναι υπέρ του αιτήματος των παραγωγών και στο μέλλον, τόνισε ο κ. Μπέγκας, που είπε όμως, ότι εάν καλύπτονται οι ντόπιοι παραγωγοί δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό, να εξετάζεται το ενδεχόμενο να βοηθηθούν και παραγωγοί άλλων περιοχών.

Τα έργα της Ιόνιας
Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, οι εργασίες κατασκευής της Ιόνιας οδού στην Αμπελιά και την Πεδινή, με τους κ.κ. Νάτση και Τασιούλα να επισημαίνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία για τις παρεμβάσεις της, καθώς είναι βέβαιο, ότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι αντιδήμαρχοι Γ. Λιόντος και Δημ. Νάστος τόνισαν από την πλευρά τους πως έχει ζητηθεί ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία.

Οι εκλογές
Η συνεδρίαση είχε και άρωμα εκλογών, καθώς στην αρχή της ο Ν. Γκόντας τόνισε, ότι είναι ευκαιρία για τον δήμο Ιωαννιτών να ζητά συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και να διεκδικεί λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. 
Ο κ. Μπέγκας απάντησε, ότι τουλάχιστον για την επίσκεψη του κ. Σαμαρά δεν υπήρχε καμία σχετική πληροφόρηση και δεν έδειξε αντίθετος στη διεκδίκηση αυτής της μορφής.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ