Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 05:37
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουαρίου 2015
Επικαιρότητα

Και στο βάθος… τα Κληροδοτήματα

Off

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας, χωρίς την ψήφο της δημ. συμβούλου κας Γιώτη, που διαφοροποιήθηκε και με τις ψήφους της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε την συμμετοχή και εκπροσώπηση του δήμου Ιωαννιτών στη διοίκηση της Εφοροεπιτροπείας των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Η συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ενδιαφέρουσα από πολλές πλευρές, καθώς το θέμα της συμμετοχής του δήμου στην Εφοροεπιτροπεία, επανέφερε σε ουσιαστικό επίπεδο τη συζήτηση για τη διαχείριση των Κληροδοτημάτων και για το εάν αυτά, θα πρέπει να περιέλθουν στο δήμο Ιωαννιτών προκειμένου αυτός, να είναι ο κύριος και αποκλειστικός διαχειριστής τους.
Η δημοτική αρχή κατέθεσε την πρότασή της για την εκπροσώπηση στα Αγαθοεργά από τους δημ. συμβούλους Β. Τσίλη και Β. Τσαμπαλά, και η συζήτηση άνοιξε με την παρέμβαση του κ. Ζώλα δικηγόρου και αντιπροέδρου της Ένωσης Πολιτών και της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, που επισήμανε τον κίνδυνο ο δήμος Ιωαννιτών να νομιμοποιήσει με την εκπροσώπησή του στα Αγαοθεργά, την παράνομη, όπως κατήγγειλε, λειτουργία τους.
Η δημ. σύμβουλος κα Τσίλη αντέτεινε, ότι ο σχετικός νόμος του 2013 επιβεβαιώνει τη νομιμότητα λειτουργίας του Νομικού Προσώπου.
Για ένα «διαχρονικό σκάνδαλο» σε βάρος της πόλης και των συμφερόντων της έκανε λόγο ο Ν. Γκόντας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να μην ορίσει εκπροσώπους στα Αγαθοεργά.
Αρνητικός στην πρόταση της δημοτικής αρχής εμφανίστηκε ο Λαζ. Νάτσης, όπως επίσης και ο κ. Σκοπούλης.
Ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε, ότι δε θα πρέπει να επιτραπεί σε κανέναν να λειτουργεί ένα Βατικανό εντός της πόλης και να διαχειρίζεται τις περιουσίες των Γιαννιωτών, προσθέτοντας όμως, ότι δεν είναι κακό να συμμετέχει ο δήμος στη διοίκηση, για να γνωρίζει τι γίνεται και τι αποφάσεις λαμβάνονται.
Ο κ. Μπέγκας στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο ζήτημα, τόνισε όμως, ότι το δημ. συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο, ούτε ελεγκτικός μηχανισμός για να ελέγχει εάν είναι νόμιμη η σύσταση και λειτουργία εντός Νομικού Προσώπου.
«Το εάν έχουν γίνει κακές επιλογές στη διαχείριση των Κληροδοτημάτων είναι άλλα ζήτημα. Προφανώς έχουν γίνει λάθος επιλογές στη διαχείριση και προφανώς υπήρξαν αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, που οδήγησαν τα Αγαθοεργά στη σημερινή πενία», τόνισε χαρακτηριστικά, εμμένοντας όμως στην εκπροσώπηση του δήμου στη διοίκηση της Εφοροεπιτροπείας.   
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ