Επικαιρότητα

Οι τελευταίες εξελίξεις για τις μεταμοσχεύσεις

Off

Τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας θα καλύψει το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων που θα γίνει στην πόλη από 29 Νοεμβρίου έως και 1 Δεκεμβρίου. 

Το συνέδριο διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Du Lac από  τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Καθηγητής Μ. Μήτσης και η Αντιπρόεδρος καθηγήτρια Ε. Ντουνούση κάλεσαν και το κοινό να το παρακολουθήσει.

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής θεωρούν «πως η ανάθεση της διοργάνωσης του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων στην πόλη μας, αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου μας και του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, αλλά και ένδειξη αναγνώρισης των πολύχρονων προσπαθειών όλων όσοι οραματίστηκαν, ίδρυσαν, στελέχωσαν και λειτουργούν την τοπική μονάδα μεταμοσχεύσεων.

Στόχος του συνεδρίου είναι: 

•η συζήτηση σύγχρονων θεμάτων σχετικών με τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων. Για τον λόγο αυτό έγινε προσπάθεια, ώστε να εκπροσωπηθούν όλες οι επιμέρους πτυχές της μεταμοσχευματικής διαδικασίας, με τη συμμετοχή επιστημόνων, ει δυνατόν, όλων των σχετικών ειδικοτήτων,

• η ανάδειξη του έργου των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων, 

•η ανάλυση των αιτιών υστέρησης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς και

•η ανάπτυξη θεματολογίας που θα αφορά στις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο των συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, πάγκρεας, πνεύμονας, καρδιά), αλλά και ιστών (αιμοποιητικός, κερατοειδής).

Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου την Παρασκευής στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις, σε επιστήμονες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση της τοπικής μονάδος μεταμοσχεύσεων, αλλά και άλλους με σημαντική προσφορά σε εθνικό επίπεδο. Επίσης στην ίδια τελετή θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Καθηγητή κ. Β. Κοτζαμάνη, γύρω από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. 

Ο κ. Μήτσης σημείωσε πως «η συμμετοχή και παρουσία του κοινού της πόλης είναι επιθυμητή μιας και η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είναι αδύνατη χωρίς κοινωνική αποδοχή και συναίνεση, και στην κατεύθυνση αυτή, η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων μας αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο για την αύξηση των προσφερομένων οργάνων και συνεπώς των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας». 

Ενώ η κ. Ντουνούση τόνισε ότι θα συμμετάσχουν επιστήμονες από χώρες του εξωτερικού, με σημαντικότατη διεθνή αναγνώριση, όπως ο Vassilios Papalois, Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, Διευθυντής του West Renal and Transplant Unit του Νοσοκομείου Hammersmith και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων (European Society of Organ Transplantation: ESOT), ο Καθηγητής Carmine Zoccali, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολογίας (European Renal Association – European Dialysis and Transplant Association: ERA-EDTA), o Valerio Lucidi, Διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος των Νοσοκομείων Erasmus-ULB, στις Βρυξέλλες κ.α. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου