Χωρίς κατηγορία

«Ζωντανές» Απόκριες ακόμα και χωρίς τζαμάλες

Off

Το έθιμο της τζαμάλας δεν τηρήθηκε τις φετινές Απόκριες, αυτό όμως δε στάθηκε ικανό για να αποτρέψει και την έξοδο χιλιάδων νέων και όχι μόνο στους δρόμους της πόλης, το βράδυ της Κυριακής. 

Από τις 10 το βράδυ και μετά, οι κεντρικές οδοί των Ιωαννίνων πλημμύρισαν από χιλιάδες καρναβαλιστές που έκαναν τη βόλτα τους, χόρευαν και τραγουδούσαν, διασκεδάζοντας και ξορκίζοντας το κακό με τον… κορωνοϊό, που καθόρισε φέτος την υλοποίηση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Η Αστυνομία χρειάστηκε να λάβει έκτακτα μέτρα για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας που απαγορεύτηκε από το δημαρχείο μέχρι το Κουρμανιό, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος.

 

Πέταξαν και οι χαρταετοί

Μπορεί οι καρναβαλικές εκδηλώσεις να μην είχαν την αίγλη των προηγούμενων ετών, λόγω της καθολικής απαγόρευσής, από το υπ-. Υγείας, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εύκολης μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού, το έθιμο όμως του πετάγματος του χαρταετού, τηρήθηκε με ευλάβεια. Από νωρίς το πρωί της Καθ. Δευτέρας, δεκάδες Γιαννιώτες, αλλά και επισκέπτες που είχαν προμηθευτεί τους χαρταετούς, βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου, όπως έγινε και στο Πάρκο Πυρσινέλλα, και με τη βοήθεια του ανέμου που άρχισε να φυσά λίγο μετά τις 11, κατάφεραν να σηκώσουν στον ουρανό αρκετούς από αυτούς.

 

Περιορίστηκαν οι λαγάνες

Πρωτοφανής ήταν η κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα αρτοποιεία της χώρας τις φετινές Απόκριες, εξαιτίας της απαγόρευσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Παραδοσιακά, η πώληση της λαγάνας ξεκινούσε από το βράδυ της Κυριακής, ενώ ειδικά στα Γιάννενα, τις νυχτερινές και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τα αρτοποιεία ξεπουλούσαν, αφού χιλιάδες βρισκόταν στους δρόμους πηγαίνοντας από τη μία τζαμάλα στην άλλη. Τζαμάλες όμως δεν άναψαν και έτσι η κίνηση στα αρτοποιεία περιορίστηκε σημαντικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Ιωαννίνων Θεόδ. Σίνδρος.

Εξαιρετικά αυξημένη ήταν από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας η κίνηση στα ιχθυοπωλεία των Ιωαννίνων, που διέθεσαν εκατοντάδες τόνους θαλασσινών σαρακοστιανών εδεσμάτων στους πελάτες τους. Το έθιμο επιτάσσει άλλωστε χταποδάκι, καλαμαράκια, γαρίδες, μύδια, κυδώνια και άλλες λιχουδιές από εκείνες που φτάνουν από το Ιόνιο στα Γιάννενα, όπως στο ιχθυοπωλείο του κ. Τασιούλα στο Άλσος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ