Επικαιρότητα

11 ξενοδοχεία παραμένουν σε λειτουργία

Off

Συνολικά 11 ξενοδοχεία παραμένουν σε λειτουργία στην πόλη και την ΠΕ Ιωαννίνων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων, ωστόσο ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα διαφοροποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Συνολικά στην Ήπειρο λειτουργούν 19 ξενοδοχεία, εκ των οποίων 11 στην ΠΕ Ιωαννίνων. Από τα 11 αυτά, τα 7 λειτουργούν στο δήμο Ιωαννιτών, τρία στον δήμο Κόνιτσας και ένα στον δήμο Ζίτσας.

Εκτός από τους ελάχιστους επισκέπτες της εποχής στην περιοχή, τα ξενοδοχεία αυτά φιλοξενούν ελεύθερους επαγγελματίες, προσωπικό της δύναμης Frontex, πληγέντες από φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός στην Πάργα, εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ως μόνιμοι ή αναπληρωτές σε σχολεία, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο.

Το στοιχείο που ίσως όμως διαφοροποιήσει την κατάσταση είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού, αφού ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα προς την Ένωση Ξενοδόχων για διαθεσιμότητα κλινών το επόμενο διάστημα, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό του ΕΚΑΒ αλλά και αστέγους.

Επίσης, το υπ. Παιδείας βρίσκεται σε αναζήτηση ξενοδοχειακής μονάδας που θα προσφέρει φιλοξενία στους 116 φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στη συντριπτική τους πλειονότητα ξένοι, που παραμένουν στην πόλη των Ιωαννίνων.

Μέχρι χθες πάντως, οριστικές απαντήσεις δεν είχαν δοθεί, όπως ανέφερε ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Στ. Σιούτης.

 

Έκκληση 

Ο τουριστικός κλάδος έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού και τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και για την επόμενη περίοδο. Ο Ιανουάριος μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ εμφάνισε πλεόνασμα 80 εκ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών, έναντι πλεονάσματος 63 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλονταν στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, κατά 4,0%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 19,7%.

«Τα στοιχεία όμως αυτά, αποτελούν πλέον για μας, μια ανάμνηση, διότι ο παγκόσμιος τουριστικός κλάδος εισέρχεται πλέον σε μεγάλη κρίση», τόνισε ο κ. Σιούτης, που πρόσθεσε, ότι οι τουριστικοί φορείς της Ηπείρου υποστηρίζουν το μήνυμα «Μην ακυρώνετε, απλά αλλάξτε την ημερομηνία πραγματοποίησης του ταξιδιού σας». 

Οι επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Σιούτης, ζητούν από τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και να μην ακυρώσουν, αλλά να μεταθέσουν την ημερομηνία κράτησης. 

«Ο κορωνοϊός κάποια στιγμή θα ελεγχθεί, αλλά δυστυχώς εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, πολλές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας θα χαθούν», ανέφερε ο κ. Σιούτης, που μετέφερε τις ευχαριστίες του κλάδου προς τον προϊστάμενο του ΕΟΤ στην Ήπειρο Γ. Γκιώκα, τον διοικητή της Τουριστικής Αστυνομίας Γ. Παππά και τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου