Επικαιρότητα

Εκριζώθηκε προληπτικά πλάτανος που είχε ξεραθεί

Off

Στην κοπή και σταδιακή εκρίζωση ενός πλατάνου που πιθανότατα έχει προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους προχώρησε χθες το πρωί το Δασαρχείο Ιωαννίνων στο πάρκο Κατσάρη. 

Το – πιθανότατα προσβεβλημένο από την ασθένεια – δένδρο ξεράθηκε φέτος, ενώ μέχρι πέρυσι ήταν απόλυτα υγιές και η υπηρεσία τηρώντας αυστηρά το πρωτόκολλο των ενεργειών, αφού πήρε δείγμα και εξέτασε μακροσκοπικά το δένδρο, πήρε την απόφαση να το εκριζώσει, ώστε να αποτρέψει την πιθανότητα εξάπλωσης της ασθένειας στα διπλανά δένδρα.  

Επί τόπου κάηκαν κιόλας τα κλαδιά και τμήματα του κορμού, ενώ τα μεγάλα κομμάτια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο επίσης για να καούν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν είναι ο πρώτος πλάτανος στην παραλίμνια περιοχή που εντοπίζεται και καταγράφεται ως «ύποπτο κρούσμα» για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, καθώς έχουν εντοπιστεί μεμονωμένα δένδρα σε μικρή απόσταση στα παλιά Σφαγεία, στο Λασπότοπο, στα Σεισμόπληκτα, αλλά και περισσότερα σε περιοχές, όπως οι Λογγάδες και η Βασιλική, όπου έχουν γίνει εκτεταμένες κοπές δένδρων.

Η εκτίμηση που έχουν πάντως οι δασικές υπηρεσίες της περιοχής, είναι ότι στα όρια του δήμου Ιωαννιτών σε αντίθεση ίσως με ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές, η εξάπλωση της ασθένειας που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για τα πλατάνια, κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς που στην παρούσα τουλάχιστον φάση είναι απόλυτα ελεγχόμενοι. Το βάρος φυσικά στον έλεγχο για τον τυχόν εντοπισμό άρρωστων ή ύποπτων δένδρων, έχει πέσει στην παραλίμνια περιοχή, με το συγκεκριμένο δένδρο στο πάρκο Κατσάρη να είναι το δεύτερο που εκριζώνεται στην παραλίμνια περιοχή τα δύο τελευταία χρόνια. 

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη πριν από μερικά χρόνια στην οδό Διον. Φιλοσόφου, το οποίο είχε μεν ξεραθεί, πλην όμως η μικροσκοπική εξέταση που ακολούθησε στο αρμόδιο εργαστήριο ήταν αρνητική ως προς την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους. Για τον πλάτανο στο πάρκο Κατσάρη μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, αφού ο μακροσκοπικός έλεγχος επιβεβαιώνει σε μεγάλο ποσοστό ότι πρόκειται για δένδρο που έχει προσβληθεί από την ασθένεια, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από το αρμόδιο εργαστήριο, το επόμενο διάστημα.

 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου