Ήπειρος

Έριξε το μπαλάκι στην Περιφέρεια Ηπείρου

Off

Το χρηματικό ποσό των 7 εκ. ευρώ ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου, το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να επιστραφεί το ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για προβλήματα και παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την καταπολέμηση της απάτης.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο, αφού το ίδιο το ελληνικό δημόσιο δεν κατάφερε να εξηγήσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκαν τα έργα κατασκευής τόσο στο Σουφαρί Σεράι όσο και στην ΕΛΕΠΑΠ. 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός διαπίστωσε παρατυπίες στη διαδικασία της ανάθεσης των συμβάσεων και σε πρώτη φάση ζήτησε να επιστραφεί ποσό 700.000 ευρώ. Με δεύτερο έγγραφό του όμως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ζητά την επιστροφή ποσού 7 εκ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Το τελευταίο, αντί να επιχειρηματολογήσει και να εξηγήσει ότι την περίοδο της εκτέλεσης των έργων στη διαδικασία των αναθέσεων ίσχυε ο μαθηματικός τύπος και η ανακήρυξη του αναδόχου με το «εύλογο όριο του τιμήματος» προτίμησε την εύκολη οδό και έστειλε… τον λογαριασμό στην αιρετή Περιφέρεια, ξεχνώντας ακόμη και ότι τα έργα εκτελέστηκαν και τελούσαν υπό την επίβλεψη του ίδιου του δημοσίου.
Η αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν άμεση, το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης η Περιφέρεια θα κινηθεί σε νομικό επίπεδο, για να δικαιωθεί. «Το ελληνικό κράτος αντί να δώσει τις δέουσες απαντήσεις για τον τρόπο που γινόταν τα έργα μετέθεσε το βάρος στην Περιφέρεια. Εμείς θα κάνουμε αυτό που επιτάσσει το καθήκον μας», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. 
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο έγγραφο φτάνει στην αιρετή περιφέρεια. Στο παρελθόν ένα αντίστοιχο έγγραφο ζητούσε χρήματα από την Περιφέρεια για έργα που εκτελέστηκαν πριν το 1989, ενώ πιο πρόσφατα έφτασε ένα άλλο έγγραφο με το οποίο η Περιφέρεια καλούνταν να πληρώσει ποσό για την κατασκευή τμήματος της Εγνατίας Οδού, στα όρια όμως της Θεσσαλίας!

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου