Επικαιρότητα

Χρειάζεται στροφή σε νέο μοντέλο ανάπτυξης

Off

Οι απαιτήσεις των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων από την Ελλάδα για την απορρόφησή τους, οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν κυρίως όμως η αναγκαιότητα μίας συνολικής μεταστροφής της χώρας σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος» της ΖΠΑ. 
Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε θέμα τη νέα πολιτική συνοχής και την περιφερειακή εξειδίκευση.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του Τάσου Χανιώτη, που είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο άνθρωπος που ουσιαστικά σχεδίασε τη νέα ΚΑΠ. Ο κ. Χανιώτης τόνισε, ότι παρά τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, η χώρα μπορεί να απορροφήσει πόρους, ενώ η Ήπειρος έχει μία μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσει μέσα από τη νέα ΚΑΠ ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και ανασυγκρότησης της ήδη υπάρχουσας.
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε από την πλευρά του, πως το πρώτο σαφές δείγμα αλλαγής της στάσης του κεντρικού κράτους ήταν η αποδοχή της πρότασης ώστε το 30% του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης να διατεθεί στις Περιφέρειες, ενώ πρόσθεσε πως η νέα πολιτική ηγεσία συζητά και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αυτού σε 50%. Ο Αργύρης Περουλάκης αναπλ. επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων αναφέρθηκε στην ιστορική ευκαιρία της Ελλάδας να αξιοποιήσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τους όρους των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ιωαννιτών Θαν. Μανταλόβας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γ. Μήτσης.
Ο Θαν. Μανταλόβας στην ομιλία του είπε πως το κλειδί για τη νέα προγραμματική περίοδο βρίσκεται στην περιφερειακή εξειδίκευση. 
«Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα Πολιτική Συνοχής, το νέο ΕΣΠΑ, ως μια πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και την απασχόληση, που δίνουν απάντηση στην κρίση.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική και ολοκληρωμένο προγραμματισμό. 
Εξειδικεύοντας στην Ήπειρο θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες, σε εκείνους τους τομείς που δίνουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και άρα απασχόλησης, στην περιφέρεια μας. 
Να οριοθετήσουμε στόχους και προτεραιότητες και να δημιουργήσουμε μια συγκέντρωση πόρων, λειτουργώντας αθροιστικά και συμπληρωματικά όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε στην υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ιωαννιτών.
Ο Γ. Μήτσης από την πλευρά του τόνισε πως απαιτείται η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της Ηπείρου.

Στην Άρτα
Το Συνέδριο το Σάββατο έκανε στάση και στην Άρτα (φωτ.). Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτης, Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ενώ δεν μπόρεσε να παραστεί τελικά ο ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου