Επικαιρότητα

Πώς ο Δήμος κατέληξε στην αναζήτηση ιδιώτη

Off

Τα οξυμένα προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την έκταση του δήμου, και λόγω των ελλείψεων προσωπικού και μέσων, αλλά και όσων προστέθηκαν με την πανδημία και τις άδειες ειδικού σκοπού υπαγόρευσαν την απόφαση της δημοτικής αρχής, που ελήφθη από την Οικον. Επιτροπή κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει στην διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιώτη συγκεκριμένων τομέων της αποκομιδής. 

Οι αντιδήμαρχοι

Στα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από τη διαδικασία αυτή, η οποία έτυχε της υπερψήφισης από την αντιπολίτευση με εξαίρεση την «Ενότητα Πολιτών» που απείχε της ψηφοφορίας, απάντησαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευαγ. Πήχας και ο αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικον. Επιτροπής Γ. Αρλέτος.

Ένα από τα βασικά επίδικα της προσπάθειας αυτής, αναφορικά με το επιπλέον κόστος σε σχέση με την πρόταση που είχε καταθέσει η δημοτική αρχή τον περασμένο Οκτώβριο, έχει την εξήγησή του σύμφωνα με τον κ. Αρλέτο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχουν οι περιοχές που θα γίνει η αποκομιδή, κυρίως όμως στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει, όπως είπε ο ανταγωνισμός, αφού πρόκειται για μειοδοτικό διαγωνισμό.

«Η προτεινόμενη τιμή αποτελεί περίπου τον μέσο όρο των προηγούμενων διαγωνισμών που είχαν γίνει για τις ΔΕ Παμβώτιδας και Μπιζανίου. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για την τελική τιμή που πετυχαίνει ο δήμος καθώς αυτή θα προκύψει μέσα από την διαγωνιστική διαδικασία και τις προσφορές που θα κατατεθούν. Την τελική τιμή θα την διαμορφώσει ο ανταγωνισμός και τότε θα μπορούμε να συγκρίνουμε και να έχουμε σαφή εικόνα», υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.

Στο πρώτο σκέλος της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πήχας αναφέρθηκε εκτενώς στα σοβαρά προβλήματα και στις ελλείψεις της υπηρεσίας καθαριότητας, τόσο στο επίπεδο του προσωπικού, όσο και στων μηχανημάτων. Τα προβλήματα αυτά έγιναν ακόμη μεγαλύτερα λόγω της πανδημίας, αφού ήδη ακόμη και μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε 45 εργαζόμενοι απουσιάζουν από την εργασία τους, κάνοντας χρήση του δικαιώματος για την άδεια ειδικού σκοπού.

«Οι πολίτες θέλουν καθαρή πόλη και υποχρέωση της δημοτικής αρχής είναι να λάβει όλα τα μέτρα που θα την διασφαλίζουν. 

Η βελτίωση στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι επιβεβλημένη. Οφείλουμε και για λόγους δημόσιας υγείας να έχουμε καλύτερη εικόνα στην πόλη. Με την συνδρομή του ιδιώτη εκτιμούμε ότι θα το πετύχουμε», υπογράμμισε ο κ. Πήχας.

Ο αντιδήμαρχος επιβεβαίωσε, πως η Εκτελεστική Επιτροπή ήταν αυτή που ζήτησε από την υπηρεσία να ετοιμάσει μία εισήγηση για την διαδικασία της αποκομιδής στις συγκεκριμένες ΔΕ και ευχήθηκε ώστε τα προβλήματα να αποκατασταθούν σταδιακά και το ερχόμενο Φθινόπωρο να μην απαιτηθεί νέα παρόμοια διαδικασία, αν και κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απόλυτα αναμενόμενο.

 

Μηνύσεις για τα ογκώδη

Ο κ. Πήχας αναφέρθηκε ακόμη και στην απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή να αναθέσει σε ιδιώτη την απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων, με μία διαδικασία ανάθεσης κατ’ έργο και όχι με χρονικό ορίζοντα. Ιδιαίτερα όμως απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες για τα ογκώδη, ώστε να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και να συνεννοούνται πριν τα εναποθέσουν οπουδήποτε.

Επειδή όμως σε αρκετά σημεία που έχουν καθαριστεί πλήρως από ογκώδη και τοποθετήθηκαν απαγορευτικές πινακίδες, η εικόνα δεν άλλαξε και δραματικά, ο δήμος Ιωαννιτών προχώρησε στην υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστων και ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά και η Εισαγγελική αρχή από τη Δημ. Αστυνομία.

«Ούτε οι μηνύσεις, ούτε τα πρόστιμα λύνουν το πρόβλημα. Πρέπει να βοηθήσουν οι πολίτες ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα». 

Σε ό,τι αφορά τέλος στην ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό υπογράμμισε ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών όπως επίσης προχωρά η διαδικασία για την αγορά νέων απορριμματοφόρων, ως συνέχεια της διαδικασίας για την προμήθεια τεσσάρων οχημάτων, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

«Ψήφος ανοχής»

Η παράταξη «Ιωάννινα 2023» της Τ. Καλογιάννη με ανακοίνωσή της, σημειώνει πως η θετική της ψήφος στην πρόταση για την ανάθεση τμήματος της αποκομιδής σε ιδιώτη, αποτελεί «ψήφο ανοχής» απέναντι στη δημ. αρχή στην οποία αποδίδει ανύπαρκτο έργο και αδιόρατη προοπτική.

«Η παράταξή μας, τον Σεπτέμβριο του 2019, καταψήφισε την, προτεινόμενη από τη δημοτική αρχή, διαδικασία της κατάτμησης και απευθείας ανάθεσης σε εργολάβο της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Χθες, έστω και 9 μήνες μετά, η δημοτική αρχή αντιλαμβανόμενη το λάθος της, εισήγαγε θέμα στην Οικονομική Επιτροπή για την αποκομιδή των απορριμμάτων, με τη διενέργεια ενός ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Δώσαμε τη θετική ψήφο μας.

Δώσαμε μία, συγκεκριμένης διάρκειας, θετική ψήφο ανοχής, κρούοντας, ταυτόχρονα, τον κώδωνα του κινδύνου για την προχειρότητα με την οποία η δημοτική αρχή χειρίζεται το καίριο θέμα της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η δημοτική αρχή στην εισήγησή της, επί της ειδικής αντιμετώπισης του θέματος που ψηφίστηκε, δεν τεκμηρίωσε εγγράφως τη μη επάρκεια του προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας. Την παράλειψη αυτή προσπάθησε ο αντιδήμαρχος κ. Πήχας να την καλύψει προφορικά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ