Επικαιρότητα

Ψηλά στην ατζέντα η ανταλλαγή επισκεπτών

Off

Η Πρέσβης της Σλοβακίας ήταν η πρώτη επίσημη ακόλουθος ξένης χώρας στην Ελλάδα, που επισκέφθηκε την πόλη των Ιωαννίνων μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και συναντήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ. 

Η κα Ιβέτα Χρίτσοβα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον δήμαρχο της πόλης τις δυνατότητες της συνεργασίας και μεταξύ των δύο χωρών, αλλά σε ό,τι αφορά στο δήμο Ιωαννιτών, την προοπτική συνεργασίας και αμφίδρομων ανταλλαγών σε πολλά επίπεδα και διάφορους τομείς, με την πόλη της Μπρατισλάβας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συζήτηση αλλά και στις δηλώσεις που ακολούθησαν στα τοπικά μέσα στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας από τις δύο χώρες, με τη Σλοβακία να είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τα λιγότερα κρούσματα και τον μικρότερο αριθμό θυμάτων.

Η Σλοβακία όπως επισήμανε ο κ. Ελισάφ, περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πιο ασφαλείς χώρες όσον αφορά στον κορωνοϊό, ενώ τα Ιωάννινα αποτελούν την περιοχή της Ελλάδας με τα λιγότερα κρούσματα, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση του αισθήματος της υγειονομικής ασφάλειας. 

Η ανταλλαγή επισκεπτών είναι ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της συνεργασίας Ιωαννίνων – Σλοβακίας, με δεδομένο ότι πρόσφατα η Σλοβακία επέτρεψε τα ελεύθερα ταξίδια από και προς 16 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η σύνδεση ακόμη μεταξύ Ιωαννίνων και Μπρατισλάβας σχετίζεται και με την παρουσία πολλών συμπολιτών που σπουδάζουν στη Μπρατισλάβα και αποτελούν εν δυνάμει πρεσβευτές για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας των δύο περιοχών.

Επίσης, ο κ. Ελισάφ ανακοίνωσε ότι το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Αθήνα, ετοιμάζουν τον χειμώνα του 2021 αφιέρωμα στον σλοβάκικο κινηματογράφο. «Έχουμε πολλά κοινά με τη Σλοβακία τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των περιοχών μας. Αναζητούμε τρόπους σύνδεσης του Σπηλαίου Περάματος με το Σπήλαιο Πάγου Dobšinská της Σλοβακίας, όπως και του Κάστρου των Ιωαννίνων με το Κάστρο της Μπρατισλάβα. Θεωρώ ότι η παρουσία επίτιμου Προξένου της Σλοβακίας στα Ιωάννινα, θα αποτελέσει κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Από την πλευρά της η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, χαρακτήρισε την επίσκεψή της ως μια σημαντική ευκαιρία για συζήτηση θεμάτων που θα ενισχύσουν τους δεσμούς των δυο περιοχών, ενώ στάθηκε στην ανάπτυξη του τουρισμού που θα επανεκκινήσει την οικονομία, μετά την πανδημία. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διοργάνωση φεστιβάλ μπύρας στα Ιωάννινα, πιθανότατα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενός ποτού που αγαπούν οι ιδιαίτερα οι Σλοβάκοι. 

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο δήμαρχος χάρισε στην κα Χρίτσοβα αναμνηστικά δώρα των Ιωαννίνων, ενώ η Πρέσβης του παρέδωσε ένα διακοσμητικό από κρύσταλλο. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου