Τελευταία Νέα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Πλεονεκτήματα και αδυναμίες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
15 αιτήσεις το ελάχιστο για να λειτουργήσει Παιδικός Σταθμός
«Στενεύει» η είσοδος τη νέα χρονιά στα πανεπιστήμια
Εκδηλώσεις για την επέτειο των Μαχών Γριμπόβου
Η Περιφερειακή Αρχή για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Ένα «εξάγιο» από την Καστρίτσα και ένα νόμισμα για τη Δωδώνη
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ Συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ Άνοιξε η πλατφόρμα για ενίσχυση στους παραγωγούς Κλημεντίνης
Οδός Χαρ. Τρικούπη αναβαθμισμένη και φιλική στους πεζούς
Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»
Στη διεθνή έκθεση Freskon ο Δήμος Αρταίων
20 – 23 ΜΑΪΟΥ Χρώματα και μουσική με δράσεις της ομάδας Goodness Tour
Η εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε ζητεί Μηχανικούς για τα τμήματα παραγωγής και συντήρησης στα Ιωάννινα
Υπάρχει θέμα Μεταξά στον ΠΑΣ;
Δημιουργείται Κέντρο για τα αγγειακά εγκεφαλικά
Τρίτη 17 Μαΐου 2022 10:48
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουνίου 2020
Επικαιρότητα

Όλοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία μιας ισχυρής δημόσιας Υγείας

Off

Σε φάση κινητοποιήσεων βρίσκεται το υγειονομικό προσωπικό. Κάλεσμα για συμμετοχή, στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 11 το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου, έκαναν χτες οι πρόεδροι του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, του συλλόγου εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γιώργος Φλούδας, του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Κώστας Καλαμπάκας, του συλλόγου εργαζομένων στις Δομές Πρόνοιας στην Ήπειρο Χριστόφορος  Χριστογιάννης, η πρόεδρος του συλλόγου Ιατρών στα Αστικά Κέντρα Υγείας Ηπείρου Άννα Γρίβα και ο γραμματέας  της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Χαράλαμπος Παππάς με κοινή συνέντευξη που έδωσαν στα τοπικά  μέσα ενημέρωσης 

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών έχουν προκηρύξει  για τις 16 Ιουνίου απεργία στις δημοσιές δομές υγείας και πρόνοιας και η ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ  και τα ΝΠΔΔ  του νομού Ιωαννίνων από τις 11 το πρωί μέχρι τέλους ωραρίου.

Στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων, τόνισαν ότι, έχουν αντιληφθεί οι πάντες πια τη σημασία μιας ισχυρής Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική, δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.

Όπως αναφέρθηκε, με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη δημόσια Υγεία.

Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες, αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών Κορωναιού (πολύ λιγότερες των αναγκών).

Προσελήφθησαν με στοιχεία του Υπουργού Υγείας 3700 υγειονομικοί υπάλληλοι στα νοσοκομεία. Όμως οι εν λόγω επικουρικοί υπάλληλοι που προσελήφθησαν δεν φθάνουν να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Από το 2018 έως σήμερα με την αποχώρηση 4.000 μόνιμοι υπάλληλοι και έγιναν μηδενικές προσλήψεις. Από τότε και καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων φωνάζουμε για την τραγική υποστύλωση του συστήματος, τονίστηκε.

Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Για τη χρηματοδότηση, τονίσθηκε ότι το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία εφέτος παραμένει καθηλωμένο στο 1.5 δισ. ευρώ. Λόγω της πανδημίας η χρηματοδότηση με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε 150 εκατ. ευρώ. Οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ όταν «γονάτισαν» συστήματα στις διπλανές χώρες με 7,5% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας.

Επισημάνθηκε ακόμα ότι η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που στη δεύτερη φάση της πανδημίας που εισήλθε η χώρα είναι πολύ σημαντική και όμως καταρρέει.

Μόνο το 10% των πολιτών διαθέτει οικογενειακό γιατρό. Τα ραντεβού για εξετάσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν τον ένα χρόνο. Οι πολίτες πληρώνουν συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα και οι ανασφάλιστοι το σύνολο του κόστους των εξετάσεων.

 

Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ  Νομού Ιωαννίνων για μια ακόμη φορά εκφράζει την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη.

«Η στήριξη των συνταξιούχων στους αγώνες των υγειονομικών καταδεικνύει την αναγκαιότητα της πάλης για ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας, που χρόνια διεκδικεί το συνταξιουχικό κίνημα, απαλλαγμένο από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα περιέχει δωρεάν πρόληψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αποκατάσταση σε όλο το λαό χωρίς ασφαλιστικούς περιορισμούς. Μία ακόμη απόδειξη της αναγκαιότητας του Δημοσίου Συστήματος υγείας αν και υποβαθμισμένο, είναι ότι  άντεξε παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή στην πανδημία που περάσαμε και συνεχίζει να υπάρχει», σημειώνει το σωματείο.

 

Το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων στηρίζει την κινητοποίηση και «μέσα στην πανδημία κάθε μέρα έδωσε την μάχη δίπλα στους υγειονομικούς, ανέδειξε τις ελλείψεις, απαίτησε άμεσα μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας», όπως αναφέρει για τη συγκέντρωση της Τρίτης.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους της πόλης μας μαζικά να διαδηλώσουμε και να διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία:

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στην υγεία.

Οριστική ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημοσίων μονάδων υγείας και πρόνοιας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στελέχωση και επαναλειτουργία των δομών υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας στις δημόσιες μονάδες υγείας και σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας», καταλήγει.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου