Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 09:38
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Μαρτίου 2015
Επικαιρότητα

Τρεις επιλογές για τη ρύθμιση χρεών

Off

Μπροστά σε τρεις επιλογές θα βρεθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα θελήσουν να προχωρήσουν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με βάση το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα ως και 31 Ιανουαρίου 2015 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
– Πρώτη φάση: όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το σύνολο του χρέους τους, έως το τέλος Μαρτίου, θα δικαιούνται τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων. Αν το αρχικό χρέος είναι 500 ευρώ και οι προσαυξήσεις 500 ευρώ και εξοφληθεί στο σύνολό της η αρχική οφειλή σβήνει αυτόματα και το όλο το ποσό των προσαυξήσεων. Αν η αρχική οφειλή είναι 200 ευρώ και οι προσαυξήσεις 500 ευρώ τότε με την εξόφλησή της θα διαγράφεται το σύνολο των προσαυξήσεων, δηλαδή τα 500 ευρώ. Θα προβλέπεται η επιλογή να εξοφληθεί το 50% ή άλλο ποσοστό της αρχικής οφειλής και να σβήσει αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων.
– Δεύτερη φάση: Θα έχει διάρκεια έως το τέλος Απριλίου διάστημα στο οποίο οι οφειλέτες θα μπορούν εξοφλούν κάποιο μέρος της αρχικής οφειλής και να διαγράφεται αυτόματα ισόποσο τμήμα των προσαυξήσεων. Παράδειγμα, αν η αρχική οφειλή είναι 500 ευρώ και οι προσαυξήσεις 1.000 ευρώ και αποπληρώνονται τα 500 τότε θα διαγράφονται 500 ευρώ προσαυξήσεων.
Τρίτη φάση: Οι οφειλέτες θα μπορούν έως το τέλος Μαΐου να αποπληρώσουν το χρέος τους έως 100 δόσεις. Και στη φάση αυτή θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων αλλά σε μικρότερα ποσοστά από τις δύο άλλες επιλογές.
Οι οφειλέτες που αξιοποιήσουν μία από τις δύο πρώτες επιλογές θα μπορούν για το υπόλοιπο της οφειλή τους να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά χωρίς να δικαιούνται διαγραφή προσαυξήσεων. 

Οι έμποροι
Από την άλλη πλευρά, στην εκτίμηση ότι η ρύθμιση «εξπρές» μέχρι τέλος Μαρτίου δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά θα ακολουθήσει την τύχη των προηγούμενων 16 ρυθμίσεων προχώρησε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σε ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.
 Για τους μικρομεσαίους εμπόρους και για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου η υιοθέτηση σε πρώτη φάση μιας μίνι ρύθμισης εξπρές μέχρι τέλος Μαρτίου που προωθεί το οικονομικό επιτελείο πριν τη βασική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις, δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά θα ακολουθήσει την τύχη των προηγούμενων 16 ρυθμίσεων, σημειώνει.
«Για την ΕΣΕΕ μια σοβαρή και συνολική μεταρρύθμιση των 100 δόσεων αναδεικνύεται σε προτεραιότητα και επιτακτική ανάγκη τόσο για την ελληνική αγορά όσο και για τα δημόσια ταμεία», προσθέτει..
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η κατάθεση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο πλαίσιο της ρύθμισης των 100 δόσεων το συντομότερο δυνατόν, θα αποτελέσει μια ανάσα για τη ρευστότητα των δημόσιων και ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για την αγορά, αφού μπορεί να «μεταρρυθμίσει» ουσιαστικά το υφιστάμενο καθεστώς, χωρίς όμως σταδιακή εφαρμογή δύο ταχυτήτων.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου