Επικαιρότητα

«Ανάσταση» εσόδων από ρύθμιση των χρεών

Off

Θετικά μηνύματα στέλνει η πορεία των ρυθμίσεων οφειλών που τρέχουν αυτήν την περίοδο για την εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία.
Το μέτρο φάνηκε ότι πιάνει ήδη από τη ρύθμιση εξπρές στο τέλος Μαρτίου. Τώρα τρέχει η ρύθμιση των 100 δόσεων και ανάλογη είναι και αυτή για τις οφειλές στα Ταμεία. Σημαντικό δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ήδη αυξάνονται γεωμετρικά οι αιτήσεις των οφειλετών, όσο ότι κινεί τους πολίτες και αυξάνει το ενδιαφέρον τους για τη ρύθμιση. Άλλωστε η απόδοση του μέτρου θα κριθεί σε βάθος χρόνου κι από το αν  θα μπορέσουν οι οφειλέτες να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους για πολλούς μήνες και όχι μόνο στην αρχή.

Τα Ταμεία
Ειδικά τώρα για τα ταμεία με στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της ρύθμισης κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν σε όλα τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) 11.000 αιτήσεις. Με αυτές ρυθμίστηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ και εισπράχθηκαν 16 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των αποφάσεων ρύθμισης, το  4,85% αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο μέτρο ρύθμισης του Ν.4321/2015. Το υπόλοιπο 95,15% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.
Από τις 26 Μαρτίου έως και την Πέμπτη, κατατέθηκαν στα κατά τόπους καταστήματα των ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ ή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και εγκρίθηκαν 11.006 αιτήσεις. 
Το χρέος που ρυθμίστηκε ήταν για την ακρίβεια σε 699,4 εκατ. ευρώ και τα έσοδα των ταμείων 15,8 εκατ. ευρώ.
Η συμμετοχή των οφειλετών στο ΙΚΑ, ήταν σημαντική και εγκρίθηκαν 8.370 αιτήσεις, για συνολικές οφειλές 668,315 εκατ. ευρώ ενώ εισπράχθηκαν 14,073 εκατ. ευρώ.
Στον ΟΑΕΕ (υποκαταστήματα και ΚΕΑΟ) κατατέθηκαν από τις 2 Απριλίου, 2.287 αιτήσεις, για οφειλές 27,535 εκατ. ευρώ, και με έσοδα 1,629 εκατ. ευρώ.
Στο ΕΤΑΑ, αιτήσεις έγιναν από 28 οφειλέτες με συνολικό χρέος 1,052 εκατ. ευρώ και εισπράξεις 31.578 ευρώ.
Στον ΟΓΑ, η ρύθμιση θα ανοίξει για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, από τη Μεγάλη Δευτέρα. Μέσω ΚΕΑΟ έχουν, όμως ήδη κατατεθεί και εγκριθεί 321 αιτήσεις, για οφειλές 2,513 εκατ. ευρώ, με τις έσοδα 72.699 ευρώ.

Η ρύθμιση
Στη ρύθμιση υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 2 Μαρτίου 2015, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών.
Έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής
Έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις
Έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις
Έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις
Έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται επαρκώς για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση μέσα από τις ιστοσελίδες των ασφαλιστικών φορέων.
• Για το ΙΚΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://www.ika.gr.
• Για τον ΟΑΕΕ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα https://www.oaee.gr.
• Για το ΕΤΑΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα https://www.etaa.gr.
• Για τον ΟΓΑ μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα http://www.oga.gr.

Νέα υπηρεσία
Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τους οφειλέτες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Κέντρου Ελέγχου Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τέθηκε σε εφαρμογή από τη Διοίκηση του ΙΚΑ.
Στο εξής, μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη», θα παρέχεται στους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ η δυνατότητα να προσπελάσουν σε πραγματικό χρόνο τις παρακάτω πληροφορίες που αφορούν στην εικόνα των οφειλών τους:
– Συγκεντρωτική και αναλυτική ανά περίοδο εικόνα των οφειλών
– Συγκεντρωτική και αναλυτική εικόνα των καταβολών
– Συγκεντρωτική εικόνα των ρυθμίσεων με ανάλυση δόσεων και οφειλών
Η υπηρεσία είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην ενότητα "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες" , ενώ για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία οι οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάνουν χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής ΑΠΔ.
Οι οφειλέτες άλλων φορέων, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ μπορούν να πιστοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας "Πιστοποίηση Οφειλετών ΚΕΑΟ άλλων Φορέων" και να κάνουν χρήση των κωδικών που δήλωσαν κατά την πιστοποίησή τους.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ