Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 05:45
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Απριλίου 2015
Επικαιρότητα

Με συνδυασμό που θα γοητεύσει τον επισκέπτη

Off

Να καταστήσουν ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο τον στόχο για την ανάπτυξη και προσφορά συνδυαστικών τουριστικών πακέτων που θα περιλαμβάνουν τρεις διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια δύο στα Ιωάννινα, θα επιχειρήσουν από κοινού στο εξής, ο δήμος Ιωαννιτών και ο δήμος Θεσσαλονίκης, μαζί με τους επαγγελματίες του τουρισμού. 
Σε θεωρητικό επίπεδο, το συνδυαστικό αυτό πακέτο ακούγεται ελκυστικό, το ζητούμενο όμως είναι εάν και κατά πόσον μπορεί να υλοποιηθεί και στην πράξη. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου πάντως, εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου, των τουριστικών γραφείων αλλά και των δύο δήμων Ιωαννιτών και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, η στόχευση είναι εφικτή και ρεαλιστική.
Βασικό αντικείμενο πάντως της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση και προς όφελος των Ιωαννίνων των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί επισκέπτες από 80 και πλέον χώρες, όπως και η ευκολία της οδικής σύνδεσης πλέον μέσω της Εγνατίας Οδού.
Η αντιπροσωπεία από τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα που βρέθηκε στα Ιωάννινα από την Πέμπτη με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων, περιηγήθηκε την Παρασκευή στους πεζοδρόμους της πόλης από το εμπορικό κέντρο μέχρι το Κάστρο, συνοδεία εκπροσώπων του δήμου Ιωαννιτών από το γραφείο Τουρισμού και επαγγελματιών του κλάδου, από την Ένωση Ξενοδόχων.
Σύμφωνα με τον Βύρωνα Θεολόγη, πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας και Θράκης, η κοινή στόχευση είναι ο τουρισμός τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, και ειδικά το συνδυαστικό πακέτο «3-2» μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας.
Τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο πόλεων και περιοχών επισήμανε ο Δημήτρης Μωϋσιάδης, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ενώ η Δέσποινα Αμαραντίδου πρόεδρος του Θεσσαλονίκη Convention Bureau, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές του συνεδριακού τουρισμού, ενός τομέα, που λειτουργεί ικανοποιητικά και τους 12 μήνες του χρόνου.
Από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ο Σαμ Κουδούνης τόνισε, ότι υπάρχουν καταπληκτικά συνδυαστικά πακέτα που μπορούν να προωθηθούν μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.
«Υπάρχουν κοινά στοιχεία και κυρίως διάθεση συνεργασίας και από τις δύο πλευρές. Σεβόμαστε απόλυτα ό,τι έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη και πιστεύουμε, ότι μπορούμε να αποκομίσουμε κι εμείς ανάλογα οφέλη», τόνισε ο κ. Κουδούνης. 

Η επίσημη παρουσίαση
Τα κοινά χαρακτηριστικά, οι στοχεύσεις και τα περιθώρια συνεργασίας προς όφελος και των δύο πόλεων, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική εκδήλωση που επισφράγισε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου Ιωαννιτών και δήμου Θεσσαλονίκης. 
Μία συνεργασία που φαίνεται, ότι έχει στηριχθεί σε στέρεες βάσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητας με αμφίδρομο τρόπο και παράλληλα με την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής.
Η τεχνογνωσία του δήμου Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική, μπορεί να αποτελέσει ένα υπόδειγμα και για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί και ο δήμος Ιωαννιτών, έστω κι αν εκτός από τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο πόλεων, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές, όπως για παράδειγμα οι υποδομές. 
Η Θεσσαλονίκη μετά από την σημαντική προσπάθεια της δημοτικής αρχής Μπουτάρη δημιούργησε ένα τουριστικό προϊόν, που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας και ταυτόχρονα στην ανάσχεση των επιπτώσεων της κρίσης για τον τουριστικό κλάδο που είχε ήδη πληγεί σημαντικά.
Το απόγευμα της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Grand Serai πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος των δύο πόλεων, στην οποία έδωσαν το παρών εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.
Ο δήμαρχος της πόλης Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά, ιστορικά, πολιτισμικά αλλά και σε επίπεδο υποδομών, που συνδέουν τις δύο πόλεις.
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης χρησιμοποίησε το παράδειγμα της κοινής δράσης με τον Γ. Μπουτάρη πριν από αρκετά χρόνια, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη χάραξη της Εγνατίας οδού από την περιοχή του Μετσόβου, λέγοντας, ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λειτουργεί και τώρα, όπως και τότε, με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Ο αντιδήμαρχος τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας επανέλαβε και αυτός, ότι τα περιθώρια συνεργασίας των δύο πόλεων είναι πολλά και η αξιοποίηση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων μπορεί να αποδώσει καρπούς προς όφελος και των δύο περιοχών.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τον τουρισμό Νίκος Γκόλας αλλά και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Ιωαννίνων Στέφανος Ζέρβας ανέλυσαν και παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τη στρατηγική του δήμου Ιωαννιτών η οποία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια για να δημιουργηθεί ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κ. Βλάχος, ενώ υπάλληλοι του οργανισμού προώθησης του τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλοι συνεργάτες παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά του τουριστικού μοντέλου της Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ