Τελευταία Νέα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 10:23
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απριλίου 2015
Ήπειρος

Με νέα μορφή οι απευθείας αναθέσεις

Off

Μία νέα… φάμπρικα έχουν ανακαλύψει οι δημοτικοί άρχοντες σε ολόκληρη τη χώρα, επιχειρώντας μέσα από το σύστημα των απευθείας αναθέσεων αφενός να κερδίσουν χρόνο στην εκτέλεση έργων και αφετέρου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνουν καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία οι εργολήπτες δημοσίων έργων, που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί στη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων.
Ο νέος τρόπος που εξυπηρετεί τις δημοτικές αρχές είναι η αλλαγή της ονομασίας για την εκτέλεση ενός έργου, που αποκαλείται «εργασίες» και με τον τρόπο αυτόν το όριο της απευθείας ανάθεσης αυξάνεται στις 20.000 ευρώ.
Όπως τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Γιώργος Ντάτσης, το φαινόμενο των απευθείας αναθέσεων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια τονίζοντας πως εκτός από τον κλάδο που πλήττεται ευθέως από τη διαδικασία αυτή, δημιουργείται ζήτημα και για την ασφάλεια των εργασιών.
 «Σε αυτές τις εργασίες δεν καλούνται καν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις, αλλά απευθύνονται σε άλλους που δεν διαθέτουν εργοληπτικό πτυχίο.
Τίθεται ευθέως ζήτημα και για την ασφάλεια των εργασιών, αφού οι εργοληπτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας κατά την εκτέλεση του έργου ενώ αυτό δεν γίνεται όταν η εργασία εκτελείται από κάποιον που δεν έχει εργοληπτικό πτυχίο», σημείωσε ο κ. Ντάτσης.

Αβλεψία των υπηρεσιών 
του Δήμου Ιωαννιτών
Αναφερόμενος στο μεταξύ στην ανακοίνωση της Ένωσης για τον διαγωνισμό του Δήμου Ιωαννιτών που αναφέρεται στην κατασκευή πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο της Ανατολής ο κ. Ντάτσης απέδωσε το λάθος σε αβλεψία των υπηρεσιών, η οποία μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια. Όπως τόνισε το πρώτο ζήτημα σχετίζεται με το ότι η επίστρωση ενός γηπέδου με συνθετικό χλοοτάπητα δεν αφορά εργασία κατηγορίας πρασίνου, αλλά για εργασία που αναφέρεται στα ενιαία οικοδομικά τιμολόγια δημοσίων έργων.
Το δεύτερο ζήτημα που δημιουργείται με την διακήρυξη αναφέρεται στην τάξη πτυχίου που ενώ τονίζεται ότι θα είναι Α1, με όριο 90.000 ευρώ, το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 135.000 ευρώ.
«Είχαμε επικοινωνήσει με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πριν τη διακήρυξη και συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για λάθος της υπηρεσίας, όμως το λάθος δεν διορθώθηκε», σημείωσε ο κ. Ντάτσης προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα, εάν ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση ή ληφθεί νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.  Καταλήγοντας τόνισε ότι ακόμη και στην περίπτωση που τίποτε από τα παραπάνω δεν γίνει ο διαγωνισμός θα σταματήσει στο ελεγκτικό συνέδριο, που δεν θα εγκρίνει τη συγκεκριμένη δαπάνη. Τέλος έκανε γνωστό πως για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ήδη εκδηλωθεί αντιδράσεις προς το Δήμο Ιωαννιτών από εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με την επίστρωση γηπέδων με συνθετικό χλοοτάπητα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ