Επικαιρότητα

Οι ημέρες που κρίνουν την πορεία του lockdown

Off

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Μία κρίσιμη περιόδος είναι αυτή που διανύουμε τόσο για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και από σήμερα γίνονται ακόμα πιο αυστηρά με τους περιορισμούς μετά τις 9 το βράδυ όσο και για το σύστημα Υγείας που πιέζεται από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη έχει ανοίξει μία συζήτηση για αν και κατά πόσο θα χρειαστεί και παράταση των μέτρων τον Δεκέμβριο.

«Λάθος βασικό, που να έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να κάνει αυτό και έκανε κάτι άλλο, δεν καταγράφεται αυτή την στιγμή. Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, η οποία επήλθε κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα αρχικά σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Real Fm.

Επισήμανε ότι τα μέτρα του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι πιο αποτελεσματικά και, «δυστυχώς, αναγκάστηκαν να τα πάρουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης δυο-τρεις εβδομάδες πριν από εμάς». «Εμείς είχαμε δυο-τρεις εβδομάδες διαφορά όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και μπορέσαμε ακόμη και σήμερα να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» είπε και προσέθεσε: «Απέναντι στη δραματική κατάσταση πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να πάρουμε δύσκολα μέτρα, να προειδοποιήσουμε τον κόσμο ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, ότι θα υπάρξει πολύ αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας, ότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο. Αυτό αντιμετωπίζουμε».

Επίσης είπε ότι οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες. «Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αντοχές του Συστήματος Υγείας τόνισε ότι δεν θα γίνει στην Ελλάδα αυτό που έγινε στην Ιταλία. «Αυτό, όμως, που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο από την αρχή είχαμε εκπονήσει, από τον Μάρτιο-Απρίλιο και εφαρμόζεται τώρα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια στο τραπέζι που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει στις επόμενες επτά-δέκα ημέρες.

Κάλεσε δε όλους τους πολίτες όπως έδειξαν υπευθυνότητα στο πρώτο κύμα της πανδημίας να εξακολουθήσουν να το κάνουν, ώστε τα μέτρα που έχουν ληφθεί να φύγουν γρηγορότερα, παρά αργότερα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα λήξει το lockdown. «Δύο χαρακτηριστικά λαμβάνουμε υπόψη: Πρώτον, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επιπέδωση της καμπύλης και την άλλη μια γρήγορη πτωτική πορεία. Πολύ κρίσιμο για την πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη» είπε και συμπλήρωσε: «Στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση 500, 400, 600, κάπου εκεί. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Αν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

 

3316 νέα κρούσματα 

και 50 νεκροί

Χτες ανακοινώθηκαν 3316 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66637, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες.

4587 (6.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17773 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

310 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 88 (28.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 353 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 959 θανάτους συνολικά στη χώρα. 387 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

23 στα Ιωάννινα

Για την κατανομή των κρουσμάτων, έχουμε: 756 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, 828 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ