Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:17
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιανουαρίου 2021
Επικαιρότητα

Κρίσιμος ο ρόλος των τεστ… για την αλλαγή χρώματος

Off

Με το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, αποτυπώνεται η Ήπειρος στον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, από τις ελάχιστες περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη, που έχουν το ίδιο χρώμα, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη αποκλιμάκωση της διασποράς της νόσου όπως άλλωστε καταγράφεται καθημερινά από τα  κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. 

Εκτός από την περιφέρεια της Ηπείρου, στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, με πράσινο χρώμα αποτυπώνονται τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη, οι Κυκλάδες και το νότιο τμήμα των Δωδεκανήσων. 

Οι περιοχές χρωματίζονται με πράσινο χρώμα, αν τα νέα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών είναι λιγότερα από 25 ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.

Η πορεία διασποράς του ιού στην Ήπειρο με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, είναι καθοδική. Την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις τρία νέα κρούσματα στην Ήπειρο και αυτά στην ΠΕ Ιωαννίνων, όπου την Τετάρτη δεν είχε κανένα κρούσμα, για δεύτερη ημέρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, όπου επίσης καταγράφονται αριθμοί κάτω από πέντε ημερησίως.

 

Καθοριστικά τα τεστ

Καθοριστικής σημασίας έχουν παίξει τα rapid tests που διενεργούνται πλέον καθημερινά βάσει προγραμματισμού από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου και τις υγειονομικές αρχές και τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, ενώ γίνονται και στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν ακόμη μία φορά rapid tests μέσα από το Ι.Χ, μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, στα οποία επίσης η προσέλευση των πολιτών ήταν ικανοποιητική. Σε σύνολο 157 τεστ, δε βρέθηκε κανένα θετικό.

Η επόμενη διαδικασία λήψης δειγμάτων «μέσα από αυτοκίνητο» στην πόλη των Ιωαννίνων, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι για τη διενέργεια των τεστ είναι απαραίτητοι οι αριθμοί ΑΜΚΑ και κινητού τηλεφώνου. 

 

Τεστ στους εκπαιδευτικούς

Η περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ Ιωαννίνων του ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ θα πραγματοποιήσει rapid test σήμερα Σάββατο 9 και αύριο Κυριακή 10 Ιανουαρίου (ώρες 8.30 π.μ. έως 3 μ.μ.) σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κοντέινερ που έχει τοποθετηθεί αποκλειστικά για αυτούς στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα». 

 

 

Οι άλλες περιφέρειες της χώρας

 

Όσον αφορά στα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας εμφανίζεται κίτρινο και πορτοκαλί, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα δεν υπερβαίνουν τα 50 ανά 100.000 κατοίκους. Μόνο η Φινλανδία και τμήμα της Σουηδίας παρουσιάζουν εξίσου καλή εικόνα.

Ωστόσο η αναλογία είναι σημαντικά υψηλότερη σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία, Χίο και Λέσβο, όπου τα κρούσματα κυμαίνονται από 50 έως 150 ανά 100.000 κατοίκους.

Ακόμα χειρότερη δείχνει η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία, όπου η αναλογία ξεπερνά τα 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Σε καλό επίπεδο η θετικότητα

Στον χάρτη του βαθμού θετικότητας, μόνο η Ελλάδα, η Μάλτα, η Μαδέρα, η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία εμφανίζονται με πράσινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερο από το 4% των τεστ που διενεργούνται είναι θετικά.

Σχετικά ικανοποιητικές εμφανίζονται και οι επιδόσεις της χώρας ως προς τον αριθμό των τεστ. Όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα διενεργεί 1.000 έως 3.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκων, επίδοση την οποία ξεπερνούν μόνο η Βόρεια Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Ανδόρα, η Κύπρος, η Λετονία και η Δανία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ