Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 04:30
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Φεβρουαρίου 2021
Πολιτισμός

Έλληνες μετανάστες στη Δ. Γερμανία: παρελθόν, μνήμη, ιστορία

Off

Η ελληνική μεταπολεμική ιστορία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαινόμενο της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την Δυτική Γερμανία.

Στη νέα έκδοση της σειράς «2 Αιώνες σε 21 εκπομπές» από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, ο Γιώργος Ματζουράνης (1935-2017), τόσο από την σκοπιά του μάρτυρα, όσο και από εκείνη του συστηματικού μελετητή του φαινομένου, συζητά με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη για τις πολλαπλές συνδηλώσεις της μεταναστευτικής εμπειρίας στην Δ. Γερμανία. 

Ο Γ. Ματζουράνης, ερευνητής, δημοσιογράφος και λογοτέχνης υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους μελετητές του μεταναστευτικού φαινομένου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Δυτική Γερμανία. Συνδέοντας το βίωμα με την γνώση, σκιαγράφησε την μεταναστευτική εμπειρία αλλά και εκείνη της επιστροφής στον γενέθλιο τόπο, συγκροτώντας ένα στιβαρό σώμα πρωτογενών πηγών διασώζοντας, αποθησαυρίζοντας και εκδίδοντας μέσα από το πλούσιο συγγραφικό έργο του προφορικές μαρτυρίες από Έλληνες και Ελληνίδες μετανάστες/τριες στην Δ. Γερμανία. Αποσπάσματα από αυτές τις μαρτυρίες πλαισιώνουν και την παρούσα έκδοση, φέρνοντας στο φως, άγνωστες στο ευρύ κοινό, πτυχές από αυτή την κοινωνική πραγματικότητα των δεκαετιών του 1960 και 1970.

Μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα το βιβλίo σε pdf μέσω του link: http:// www.askiweb.eu.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου