Επικαιρότητα

Αναγκαίες οι αλλαγές στο σύστημα διάσωσης

Off

Σοβαρά ερωτήματα που χρειάζονται όμως σοβαρές και κυρίως πειστικές απαντήσεις προκύπτουν από την αντιμετώπιση του περιστατικού με τον τραυματισμένο 58χρονο ορειβάτη στα Τζουμέρκα το Σάββατο. 
Το ευτύχημα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το ότι ο 58χρονος πολυτραυματίας δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του, διαφορετικά, μένοντας σε ένα δύσκολα προσβάσιμο σημείο για σχεδόν 16 ώρες, μάλλον θα είχε γραφτεί ένας ακόμη τραγικός επίλογος σε αντίστοιχα περιστατικά.
Όμως, η αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το περιστατικό, δίνοντας τη σχετική εντολή για την εναέρια διάσωση με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση και με δυσκολία κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο, προκάλεσε την δυσαρέσκεια και την αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου. 
Πρόκειται άλλωστε για τη δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, που ακολουθήθηκε η ίδια οδός, με την πρώτη περίπτωση να αναφέρεται στον νεαρό ορειβάτη που έχασε τελικά τη ζωή του στα βουνά της Τύμφης μετά από πτώση από μεγάλο ύψος και ο οποίος βρέθηκε αρκετές ημέρες μετά…
Την ανάγκη να υπάρξει μία σοβαρή αλλαγή στο σύστημα που δίνει την εντολή για τον τρόπο διάσωσης κάποιου ατόμου με εναέρια μέσα, επισήμανε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος που κλήθηκε να ταξιδέψει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο από το Μέτσοβο, όπου βρισκόταν στο διοικητήριο της Περιφέρειας, προκειμένου να αποσταλεί από εκεί το έγγραφο αίτημα, για την διάσωση του ορειβάτη.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή του αιτήματος είναι η αναγραφή στο σχετικό σήμα, ότι η δαπάνη βαρύνει την Περιφέρεια Ηπείρου. 
Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είχαν περάσει αρκετές ώρες, που ο 58χρονος ορειβάτης παρέμενε σε δύσβατο σημείο, ακινητοποιημένος και με τα πρώτα συμπτώματα υποθερμίας, με τους άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ να τον προσεγγίζουν τελικά και να ενημερώνουν ότι είναι αδύνατη η μεταφορά του με επίγεια μέσα.
Η απάντηση του Ενιαίου Κέντρου ήρθε στις 6 το πρωί του Σαββάτου και στις 06.30 απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Aegean Hawk, το οποίο προσγειώθηκε πρώτα για ανεφοδιασμό στο Άκτιο και μετά από αρκετή ώρα προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο χωρίς όμως επιτυχία, λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή.
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου επιχείρησε εκ νέου και παρέλαβε τον τραυματία, τον οποίο μετέφερε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων από όπου τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο ΠΠΓΝΙ, μετά τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου.
«Δε μπορώ να κατανοήσω στην εμμονή του Κέντρου για την τήρηση του πρωτοκόλλου σε έκτακτες περιπτώσεις. Αν γίνει κάποιο λάθος και στο έγγραφο δεν αναγράψουμε, ότι τα έξοδα βαρύνουν την Περιφέρεια Ηπείρου, δε δίνουν εντολή να σηκωθεί ελικόπτερο. Όμως κανείς δεν απαντά τι θα γινόταν εάν ο τραυματίας είχε αιμορραγία. Προφανώς δε θα προλαβαίναμε. Είναι πολλά τα ερωτήματα που έχουμε όλοι μας για αυτή τη διαδικασία, την οποία κληθήκαμε να ακολουθήσουμε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια. Μας έφαγε το πρωτόκολλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρογιώργος.
Η κάλυψη του κόστους δεν είναι διόλου αμελητέα, καθώς το ποσό της χρέωσης της πτήσης είναι 4000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, την ώρα και υπολογίζεται ότι για την επιχείρηση διάσωσης στα Τζουμέρκα θα απαιτηθεί συνολικά ποσό 40-50.000 ευρώ.
«Κανείς από εμάς, και πρωτίστως ο κ. περιφερειάρχης δεν έβαλε πάνω από την ανθρώπινη ζωή το οικονομικό κόστος. Όμως η καθυστέρηση αυτή θα μπορούσε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και σε άλλες, να αποβεί μοιραία», ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ