Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 07:31
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα

Καταδικάζει τα περιστατικά αστυνομικής βίας

Off

Την απόλυτη και ευθεία καταδίκη των περιστατικών αστυνομικής βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και τους προηγούμενους μήνες, με την σε βάθος διερεύνησή τους και την απόδοση των ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν, ζητά από τις πολιτειακές και δικαστικές αρχές της χώρας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή του.

Στην ίδια ανακοίνωση καταδικάζει και τον βαρύ τραυματισμό αστυνομικού στα επεισόδια της Τρίτης, ζητώντας παράλληλα την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές ανήκουν.

Μιλώντας στο ITV η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα έκανε λόγο για συνεχόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, υπενθυμίζοντας και την επίθεση σε βάρος μίας ομάδας φοιτητών στην επέτειο του Πολυτεχνείου στα Ιωάννινα, τα οποία περιστατικά απειλούν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων απέναντι σε πολίτες που δε διαπιστώνεται, ότι έχουν ενεργήσει παράνομα, αντίκειται στο θεσμικό  ρόλο της αστυνομικής δύναμης και στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία.

«Η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων, καθ’ υπέρβαση των νόμιμων καθηκόντων τους, προσβάλει το δημοκρατικό φρόνιμα του λαού μας, αντίκειται στο θεσμικό ρόλο της αστυνομικής δύναμης και αποστέλλει λανθασμένο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία για αυτόν και απάδει του Κράτους Δικαίου και της δημοκρατικής λειτουργίας μίας ευνομούμενης ευρωπαϊκής πολιτείας.

Ο σεβασμός και η προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών αλλά και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Κάθε καταπάτηση αυτών συνιστά αξιόποινη και πειθαρχικά αξιόμεμπτη συμπεριφορά, η οποία τραυματίζει βαριά το νομικό μας πολιτισμό και είναι μη ανεκτή σε ένα κράτος δικαίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΔΣΙ.

Η κα Νάκα στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της συνεχούς εκπαίδευσης των αστυνομικών, που θα πρέπει να επικαιροποιείται, με τα νέα δεδομένα για την διαχείριση σοβαρών κρίσεων.

«Χρέος της Πολιτείας είναι, να προνοεί για την άρτια εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων και να μεριμνά για την ορθή τέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία είναι άκρως επιβεβλημένη η επίδειξη νηφαλιότητας και ψυχραιμίας», σημείωσε, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να επιδείξουν πολιτική σύνεση και υπευθυνότητα.

 

Ο ρόλος της καταγραφής

Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση για το αν η χρήση των κινητών τηλεφώνων για την καταγραφή περιστατικών αστυνομικής βίας ή προερχόμενης από αλλού, ενδείκνυται για να μην συγκαλύπτονται περιστατικά, η κα Νάκα τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της χρήσης τους, ως αποδεικτικό στοιχείο κάθε αξιόποινης συμπεριφοράς. «Προφανώς και θα πρέπει οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα και είναι μάρτυρες περιστατικών, να καταγράφουν γιατί φαντάζεται καθένας τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν σε όλα αυτά τα περιστατικά δεν υπήρχαν οι καταγραφές και πόσο δύσκολο θα ήταν να διαπιστωθεί η πραγματική διάσταση των γεγονότων», κατέληξε.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ