Τελευταία Νέα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 09:50
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα

Χωρίς πρωτοβουλίες κινήσεων σε σημαντικά θέματα

Off

Η καταψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει η σύσταση ενός αναπτυξιακού οργανισμού από κοινού με τον δήμο Βορ. Τζουμέρκων, επανέφερε στο προσκήνιο στον δήμο Ιωαννιτών, την αδυναμία της δημοτικής αρχής, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε θέματα που είναι ή θεωρεί ή ίδια ή και οι παρατάξεις, ως σημαντικά.

Είτε πρόκειται για μία «επίδειξη δύναμης» της αντιπολίτευσης που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο δημ. συμβούλιο είτε για μία αποτυχία της δημ. αρχής, να πείσει για την ορθότητα των επιλογών της, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ότι η δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της θητείας της, να ενισχύσει τις αριθμητικές ισορροπίες προς όφελός της στο Σώμα και από την άλλη, να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο συναίνεσης. 

Αντιθέτως, μετά τη δημόσια διαφωνία και αποστασιοποίηση αρχικά που οδήγησε στον παραγκωνισμό του στη συνέχεια, του πρώην αντιδημάρχου κ. Λυκογιώργου, που ψήφισε «λευκό», οι αριθμητικές ισορροπίες γίνονται ακόμη δυσμενέστερες για τη δημοτική αρχή.

 

 Ο νέος Οργανισμός

Τα παραπάνω αποτελούν μία προσπάθεια πολιτικής ερμηνείας του αποτελέσματος της ψηφοφορίας μετά τη συζήτηση στο δημ. συμβούλιο της Τετάρτης. 

Γιατί πέρα από αυτήν την προσέγγιση, υπάρχει και το ουσιαστικό περιεχόμενο της πρότασης, για τη σύσταση ενός αναπτυξιακού οργανισμού, όπως δίνει τη δυνατότητα ο νομοθέτης στους ΟΤΑ, ώστε μέσα από αυτόν, να είναι ευκολότερη η διαδικασία ωρίμανσης των μελετών για έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Μία πρόταση όμως, για την οποία, όπως φάνηκε και στη συζήτηση, η μοναδική διασφάλιση αφορούσε στη συμμετοχή του δήμου Βορείων Τζουμέρκων στο εταιρικό σχήμα.

Η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Φ. Βάββα καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση με τους «Πολίτες για την Ανατροπή», να ψηφίζουν λευκό, όπως και ο κ. Λυκογιώργος.

Μπορεί η απόφαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να ήταν προειλημμένη, όπως φάνηκε άλλωστε από τις τοποθετήσεις, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητη και η προσπάθεια των τεχνικών συμβούλων που τοποθετήθηκαν, να χρησιμοποιήσουν πολιτικά επιχειρήματα για την αποδοχή της πρότασης, αλλά και να ασκήσουν κριτική στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, επίσης με πολιτικούς όρους, κάτι που δημιούργησε  ένταση.

 

Οι αρχικές εισηγήσεις

Βασικός σκοπός της εταιρείας θα ήταν να λειτουργήσει ως φορέας συλλογής, σύνθεσης και αναδιανομής πληροφοριών, τεχνογνωσίας, πόρων και υπηρεσιών συμβάλλοντας στη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών και συστημάτων που θα καταλήγουν σε τυποποιημένες και απλοποιημένες μεθόδους και διαδικασίες. 

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας παρουσίασε λεπτομερώς τους σκοπούς και το πλαίσιο λειτουργίας ενώ απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους. 

Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές που τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των δήμων όπως και σε ζητήματα γραφειοκρατίας με τα οποία είναι αντιμετώπιση η αυτοδιοίκηση.

«Πιστεύουμε ότι με το τέλος της πανδημίας θα υπάρξουν προκλήσεις πολλές και προσκλήσεις πολλές για απορρόφηση κονδυλίων και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ένας τέτοιος αναπτυξιακός οργανισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και να βοηθήσει ώστε να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Σεντελές. 

 

Η αντιπολίτευση

Για μια πρωτοβουλία που ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας ΑΔΕΙ, η λειτουργία της οποίας συνδυάστηκε με κατασπατάληση πόρων, αδιαφανείς προσλήψεις και «βολέματα» ημετέρων, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Θ. Μπέγκας.

Καίριο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, αποτελεί το γεγονός πως ενώ η πρόθεση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ενός τέτοιου Οργανισμού προτάθηκε σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, θετικά απάντησε μόνο αυτός των Βορ. Τζουμέρκων.

«Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ιστορία, γιατί η ιστορία μας διδάσκει», είπε χαρακτηριστικά.

Εισηγητής της παράταξης ήταν ο Θ. Γιωτίτσας, που ανέφερε, ότι τα δείγματα γραφής της δημ. αρχής δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την λειτουργία του Οργανισμού με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. 

Χρησιμοποιώντας μία φράση του κ. Ελισάφ πριν λίγες ημέρες, για τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων, η κα Καλογιάννη τόνισε, ότι δε συναινεί σε καμία προσπάθεια δημιουργίας μίας «νέας ΔΕΚΟ» στον δήμο Ιωαννιτών, προσθέτοντας, ότι η δημ. αρχή επιχειρεί να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες του δήμου.

Για μία απόφαση που εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο έκανε λόγο ο Λαζ. Νάτσης, ενώ ο Χρ. Πατσούρας είπε, πως η πρόταση της δημοτικής αρχής υποβαθμίζει τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ιωαννιτών.

 

(Ξανα)έπεσαν οι μάσκες…

Την σύγκλιση απόψεων όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχολίασε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας. «Δεν αντιλαμβάνομαι την ιδεολογική σύγκλιση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που τις χωρίζει χάσμα», σημείωσε ο κ. Γκόντας και τόνισε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει υποχρέωση να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας καυτηρίασε την στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι έγινε μία ακόμη επίδειξη δύναμης τους. 

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ σημείωσε ότι ο δήμος πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός στη νέα προγραμματική περίοδο και ο αναπτυξιακός οργανισμός είναι ένα σημαντικό όχημα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

«Προσλήψεις για την στελέχωση των υπηρεσιών είναι αδύνατες το επόμενο χρονικό διάστημα. Δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο εργαλείο το οποίο ήδη έχουν πολλοί δήμοι στη χώρα. Δυστυχώς και η σημερινή (σ.σ προχθεσινή) συνεδρίαση απέδειξε ότι υπάρχει μία άτυπη συμπαράταξη όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες αλλά καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Ο μοναδικός στόχος είναι να μην δοθεί καμία δυνατότητα στη σημερινή δημοτική αρχή για να πετύχει. Οι μάσκες έπεσαν, οι πολίτες καταλαβαίνουν κι όλοι είμαστε στην κρίση τους», κατέληξε ο δήμαρχος. 

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ