Επικαιρότητα

Κομβικό σημείο η χρηματοδότηση για την πλατεία

Off

Η πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, εφαρμόζοντας την ίδια μελέτη που είχε πολλάκις αποκηρύξει τον πρώτο χρόνο της θητείας της, αποτελεί πλέον ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. 

Αιτία και αφορμή όμως δεν είναι μόνο η επιλογή της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει την ίδια μελέτη, με μικρές προσαρμογές, αλλά κυρίως το ότι λόγω της δικής της επιλογής και στάσης, το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και την διασφαλισμένη χρηματοδότηση και υποβάλλεται προς ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ο σχεδιασμός του οποίου και τα διαθέσιμα χρήματα έχουν ήδη προκαλέσει εντάσεις σε κεντρικό αυτοδιοικητικό και πολιτικό επίπεδο.

 

Παρέμβαση Θ. Μπέγκα

Έχοντας στο πλευρό του τους δημοτικούς συμβούλους Θ. Γιωτίτσα και Δημ. Νάστο αντίστοιχα ο Θ. Μπέγκας έκανε λόγο για πρωτόγνωρα γεγονότα για τον δήμο Ιωαννιτών, καταγγέλλοντας και το ότι η απόφαση για την υποβολή της πρότασης δεν πέρασε ποτέ από το δημ. συμβούλιο, αλλά μόνο από την Οικονομική Επιτροπή.

«Η δημοτική αρχή, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, όπως είχε υποσχεθεί, προχωρά στην απόφαση να αιτηθεί την ένταξη για χρηματοδότηση της κατασκευής της πλατείας στο πρόγραμμα «Αντ.Τρίτσης».

Της μελέτης που προέκυψε ως αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που η δημοτική μας αρχή προκήρυξε, με μικρές προσαρμογές σε σχέση με τη διασύνδεση της πλατείας με τον περιβάλλοντα αυτής χώρο», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας. 

Άσκησε έτσι κριτική και σε μία παράμετρο της πρότασης, που αφορά στον «θηριώδη» όπως τον χαρακτήρισε κυκλικό κόμβο μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, που ευνοεί την κυκλοφορία των οχημάτων και δυσκολεύει την κίνηση των πεζών.

Αφού έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομή σε όσα διακήρυττε η δημ. αρχή από την προεκλογική κιόλας περίοδο μέχρι και πρόσφατα για το ότι δεν συμφωνεί με ένα έργο μεγάλης κλίμακας για λόγους προτεραιοτήτων στη συγκεκριμένη περίοδο, ο κ. Μπέγκας στάθηκε στο ότι ενώ έχασε με αποκλειστική της ευθύνη την ευκαιρία της ένταξης στο ΕΣΠΑ, επιλέγει ένα πρόγραμμα που αμφισβητείται για πολλούς λόγους και επιπρόσθετα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και ίδιοι πόροι του δήμου ως συγχρηματοδότηση.

«Καταφανώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι έχουμε να κάνουμε με μια επικίνδυνη και εμπαθή δημοτική αρχή. Απαξιώνει για μια ακόμα φορά τα συλλογικά όργανα του δήμου, αποστέλλοντας την πολλών σελίδων εισήγηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα στην οικονομική επιτροπή λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση. Απαξιώνει την κοινωνία με την οποία δεν έχει εξελίξει ούτε μια στοιχειώδη διαβούλευση για τις απόψεις της για την κεντρική πλατεία», ανέφερε.

 

«Εσκεμμένη πλάνη»

Το επιχείρημα της δημ. αρχής, ότι η πρόταση που φιλοδοξεί να υλοποιήσει είναι ολοκληρωμένη σε αντίθεση με αυτήν της προηγούμενης δημ. αρχής, ο Θ. Γιωτίτσας έκανε λόγο για μία μεγάλη πλάνη σε βάρος των πολιτών.

«Η αύξηση του προϋπολογισμού από 1,2 εκ. που είχαμε εντάξει στο ΕΣΠΑ στα 5,2 εκ. που είναι η πρόταση στο «Αντ. Τρίτσης», δε σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση. Η αρχική εκτίμηση που υπήρχε ήταν πριν τη διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και χωρίς έχουν γίνει οι μελέτες εφαρμογής του έργου.  Μιλάμε για το ίδιο ακριβώς έργο που είχαμε μελετήσει», είπε και διευκρίνισε ότι το κόστος κατασκευής του κυκλικού κόμβου δεν συμπεριλαμβάνεται στα 5,2 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια κάλεσε τη δημοτική αρχή να απολογηθεί για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι από τα 12 εκ. ευρώ που υπήρχαν δεσμευμένα με μοναδικό δικαιούχο το δήμο Ιωαννιτών για τα έργα της κεντρικής πλατείας, του ποδηλατοπεζόδρομου, της ανάπλασης του Κάστρου και της οδού Σιαράβα, εκείνη ενέταξε μόλις 2,5 εκ. ευρώ για τα δύο τελευταία.

Τέλος, χαρακτήρισε ως θεσμικό ατόπημα και ύψιστη προσβολή στη δημοκρατία τα όσα ανέφερε σε άρθρο σε τοπική εφημερίδα χτες, ο δήμαρχος Ιωαννίνων περί ευθυνών της αντιπολίτευσης για τη ζημία που έχουν οι δημότες των Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει εκ μέρους του κ. Ελισάφ καμία διάθεση για αυτοκριτική και καμία απολογία για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι λανθασμένες πολιτικές του επιλογές.

 

Παρόντες για συνεργασία

Ασκώντας επίσης κριτική, αλλά με σαφείς αναφορές στην ανάγκη και τα περιθώρια συναινέσεων, ο Δημ. Νάστος κάλεσε τη δημ. αρχή, να ασκήσει διοίκηση με διαφορετικό τρόπο.

«Είναι κρίμα να διοικεί με εμπάθεια ο δήμαρχος και τον καλώ να αλλάξει άμεσα ρότα για το καλό της πόλης. Εμείς ως μία μεγάλη, ανοιχτή και δημοκρατική παράταξη είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, αν και ξέρουμε όλοι ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Κάποιοι στήριξαν την απλή αναλογική προεκλογικά, στήριξαν την υποψηφιότητα σημερινού δημάρχου ο οποίος σήμερα προφασίζεται ότι τους φταίει η αντιπολίτευση που δεν μπορούν να διοικήσουν. Αυτό που αποδεικνύεται είναι πως δεν μπορούν να διοικήσουν γιατί δεν διαθέτουν κουλτούρα συναινέσεων και συνεργασιών», τόνισε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ