Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 10:05
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2021
Επικαιρότητα

Εμβόλια και θεραπείες, αγαθά προσβάσιμα για όλους και όλες

Off

Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ στηρίζει και συμμετέχει στην  Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που στόχο έχει να  διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πράξει όλα όσα δύναται για να καταστήσει τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της πανδημίας παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμο στον καθένα

Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για να προτείνουν συγκεκριμένη νομοθετική τροπολογία.  Προκειμένου τα αιτήματα της πρωτοβουλίας να εξεταστούν από την Επιτροπή θα πρέπει 1 εκατομμύριο άνθρωποι από όλη την ΕΕ να την υποστηρίξουν υπογράφοντάς την.

Τη στήριξη στην Πρωτοβουλία και στους στόχους της εξέφρασαν με κοινή συνέντευξη  χτες  ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χρηστός Γρίβας και οι: Χαράλαμπος Μηλιώνης Καθηγητής Παθολογίας  στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Βασίλης Κουλούρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στην ΜΕΘ  του ΠΓΝΙ και ο Θανάσης Κιτσάκος,  Διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝΙ

Το Νομαρχιακό Τμήμα  καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ,στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα ΝΠΔΔ  όλους τους πολίτες να στηρίξουν με την ηλεκτρονική υπογραφή τους την πρωτοβουλία 

Ο  σύνδεσμος για την υπογραφή είναι: https://eci.ec.europa.eu/015/public/#/screen/home

 Τα αιτήματα

Τα αιτήματα της πρωτοβουλίας:

1. Υγεία για όλους

Όλοι έχουμε δικαίωμα στην υγεία. Σε μια πανδημία, οι έρευνες και τεχνολογίες θα πρέπει να κοινοποιούνται πλατιά, τάχιστα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καμία ιδιωτική εταιρεία δε θα πρέπει να έχει την εξουσία να αποφασίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στις θεραπείες ή τα εμβόλια και σε ποια τιμή. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιτρέπουν σε μια μόνο εταιρεία να έχει μονοπωλιακό έλεγχο σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό περιορίζει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και αυξάνει το κόστος τους για αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

2. Διαφάνεια τώρα Τα στοιχεία για τα κόστη παραγωγής, τις δημόσιες συνεισφορές και την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και φαρμάκων πρέπει να είναι δημόσια. Τα συμβόλαια που υπογράφονται ανάμεσα σε δημόσιες αρχές και φαρμακευτικές εταιρείας πρέπει να δημοσιοποιούνται.

3. Δημόσιο χρήμα, δημόσιος έλεγχος Οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. Ότι έχει πληρωθεί από το λαό πρέπει να μείνει στα χέρια του λαού.  Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να ιδιωτικοποιήσουν καίριας σημασίας τεχνολογίες υγείας οι οποίες αναπτύχθηκαν με δαπάνες του δημοσίου.

4. Όχι κέρδη από την πανδημία Οι μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες δεν πρέπει να κερδοφορήσουν από αυτή την πανδημία σε βάρος της υγείας του λαού. Μια συλλογική απειλή χρειάζεται αλληλεγγύη, όχι ιδιωτική κερδοφορία. Τα δημόσια κεφάλαια πρέπει πάντα να διατίθενται με εγγυήσεις για την διαθεσιμότητα και προσιτή τιμή. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους φαρμακευτικούς κολοσσούς να διασπαθίσουν λεηλατήσουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ