Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 06:36
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Απριλίου 2021
Επικαιρότητα

Επέκταση και στο Άκτιο, ερωτηματικό για την παραχώρηση

Off

Δύο ενδιαφέρουσες παράμετροι αναδείχθηκαν και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τη μη εξαίρεση των κατοίκων των Ιωαννίνων από την καταβολή διοδίων, όπως ισχύει για τους Θεσπρωτούς και τους κατοίκους του Μετσόβου. 

Η μία αναφέρεται στην προοπτική η απόφαση αυτή, να αποκτήσει πιλοτικό χαρακτήρα και να λειτουργήσει ως δεδικασμένο, για την εξαίρεση των κατοίκων της Πρέβεζας από την καταβολή διοδίων στο Άκτιο. 

Η δεύτερη αναφέρεται στο επίδικο της συγκεκριμένης απόφασης, στο εάν και πότε δηλαδή θα βρει πεδίο εφαρμογής η εν λόγω απόφαση. 

Στο πρώτο σκέλος, η περιφέρεια Ηπείρου, όπως έκανε γνωστό αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιφ. συμβούλου κ. Φραγκούλη, με εντολή του περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, κινείται ήδη σε νομικό επίπεδο για την κατάθεση προσφυγής για τα διόδια του Ακτίου. Ένα ζήτημα όμως που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, προφανώς πριν κατατεθεί η προσφυγή σχετίζεται με τα διοικητικά όρια του σταθμού διοδίων, τα οποία ανήκουν στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και όχι στην περιφέρεια Ηπείρου.

Στο δεύτερο επίμαχο σκέλος αυτό της εφαρμογής της απόφασης για τους κατοίκους των Ιωαννίνων, ώστε να εξαιρούνται από την καταβολή των διοδίων στους σταθμούς Τύριας και Δροσοχωρίου, ο Γ. Ζάψας μετέφερε τον προβληματισμό που υπάρχει για την εφαρμογή της απόφασης, ειδικά ενόψει της διαδικασίας παραχώρησης του οδικού άξονα της Εγνατίας σε ιδιώτη.

Η απάντηση δόθηκε από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που υποστήριξε ότι πρόκειται για μία απόφαση τεράστιας σημασίας ακόμη και ενόψει της παραχώρησης του οδικού άξονα σε ιδιώτη. «Η προσφυγή της περιφέρειας στο ΣτΕ στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο εκτός από την άνιση μεταχείριση των κατοίκων των Ιωαννίνων και στο ότι δεν υφίσταται στην πράξη παράλληλο, δευτερεύον οδικό δίκτυο. Επειδή αυτό δεν πρόκειται να υπάρχει ούτε με τον ιδιώτη, θα περιμένουμε τη διακήρυξη για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Το ίδιο θα είναι το σκεπτικό και για την προσφυγή που θα κάνουμε για το Άκτιο, ότι δεν υφίσταται παράλληλο οδικό δίκτυο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ