Επικαιρότητα

Κόλλησαν» στο ΣτΕ οι νέες φυλακές στην Κόντσικα

Off

Δεν ήταν εξαρχής εύκολος ο δρόμος για την ανέγερση του νέου σωφρονιστικού καταστήματος στα Ιωάννινα και την μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης από τον αστικό ιστό όπου βρίσκεται εδώ και δεκαετίες, στην Κόντσικα και το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Παρότι σε διαδικαστικό – γραφειοκρατικό επίπεδο η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες με την παραχώρηση του χώρου από την Τοπική Κοινότητα Κόντσικας και τον δήμο Ιωαννιτών, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο που εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο από το υπ. Περιβάλλοντος, «κόλλησε» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό έκανε γνωστό από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επισκέψεων και επαφών που είχε η Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα, μιλώντας αποκλειστικά στην «Ε» και στο ITV για τις εξελίξεις που σίγουρα θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της ανέγερσης των νέων φυλακών.

Η χωροθετημένη έκταση εντάσσεται σε περιοχή του δικτύου Natura 2000 που χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και ειδικά για το κιρκινέζι και γι’ αυτό απαιτείται η έκδοση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το σχέδιο Π.Δ απεστάλη από το ΥΠΕΝ, πλην όμως το ΣτΕ ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία και νέες ενέργειες για τη διασφάλιση των όρων ευζωίας της ορνιθοπανίδας κάτι που σημαίνει, ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για να κατατεθεί προς δημοσίευση το Π.Δ σε ΦΕΚ.

«Δυστυχώς το ΣτΕ επανήλθε στην υπόθεση και απαιτεί πλέον κάποιες νέες ενέργειες, τις οποίες έχουμε ήδη αρχίσει να τις προωθούμε. Ευελπιστούμε σύντομα να τελειώσει η διαδικασία ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της ανέγερσης νέων φυλακών εκτός του αστικού ιστού, με πολύ καλύτερες συνθήκες και για τους εργαζόμενους και για τους κρατούμενους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, αλλά θα σεβαστούμε, όπως επιβάλλεται και τη νομοθεσία και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε η κα Λυγούρα.

Συναντήσεις στα Ιωάννινα

Η κα Λυγούρα επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και το Σωφρονιστικό Κατάστημα έχοντας συζητήσεις με στελέχη και το προσωπικό. Πρωταρχικό μέλημα όπως είπε, για τη Γεν. Γραμματεία είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους και αντίστοιχα των συνθηκών κράτησης για τους κρατούμενους. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα της τηλεϊατρικής ώστε να μη γίνονται άσκοπες μεταγωγές, η συνεργασία με το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε οι αιτήσεις που υποβάλλονται από αλλοδαπούς κρατούμενους να εξετάζονται μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι μετά από μεταγωγές και άλλα παρεμφερή θέματα.

«Μας ενδιαφέρει η εκπαίδευση και η κατάρτιση των κρατούμενων και γι’ αυτό υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης μέσω της ΔΥΠΑ, αλλά και η βελτίωση των όρων λειτουργίας στο σημερινό Κατάστημα Κράτησης μέχρι να ολοκληρωθεί η ανέγερση των νέων φυλακών», ανέφερε η κα Λυγούρα.

Προβληματισμός για

το νέο Ποινικό Κώδικα

Η Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο μεταξύ επιβεβαίωσε τον προβληματισμό που υπάρχει στο υπ. Προστασίας του Πολίτη για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα με αυστηρές ποινές ακόμη και για αδικήματα ήσσονος σημασίας, χωρίς να παρέχεται καν η δυνατότητα έφεσης ή αναστολής κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας.

Παρόλα αυτά τόνισε, ότι τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια και προτάσεις για την έκτιση των ποινών καθώς το μείζον δεν είναι ο εγκλεισμός ή η ανέγερση νέων φυλακών, αλλά ο σωφρονισμός.

«Συζητάμε για την αύξηση της δυνατότητας κράτησης σε αγροτικές φυλακές και κάποια εναλλακτικά μέτρα έκτισης των ποινών. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική επιτήρηση με το «βραχιολάκι» θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη τη χώρα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και ευελπιστούμε ότι το επόμενο τρίμηνο θα το έχουμε καταφέρει.

Σίγουρα, η λύση δε μπορεί να είναι οι περισσότερες φυλακές ούτε ο μεγαλύτερος αριθμός των κρατούμενων, αλλά ο σωφρονισμός και η καλλιέργεια δεξιοτήτων, ώστε να πετύχουμε το στοίχημα της κοινωνικής επανένταξης», ανέφερε η κα Λυγούρα που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Κόνιτσα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ