Επικαιρότητα

Επιστρέφουν στα νοσοκομεία οι Κινητές Μονάδες

Off

Από την επόμενη Τρίτη, 4 Μαΐου, αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να επιστρέψουν στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα, οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, που θα διενεργούν rapid test σε συνοδούς και ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις. 

Τη σχετική ενημέρωση έδωσε κατά τη διάρκεια του περιφ. συμβουλίου ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, επικαλούμενος επικοινωνία που είχε με τους αρμόδιους παράγοντες του ΕΟΔΥ και της 6ης ΥΠΕ. Όπως εξήγησε, η αποχώρηση των ΚΟΜΥ από τα νοσοκομεία, ήταν η έλλειψη των pda (ειδικών τάμπλετ) τα οποία εξασφαλίστηκαν όμως και αμέσως μετά το Πάσχα, οι ΚΟΜΥ θα επιστρέψουν στα δύο νοσοκομεία.

 

Rapid ταλαιπωρίας 

Η εικόνα πάντως και κατά το πρωί της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία στα δύο κοντέινερ όπου πραγματοποιούνται test για τους πολίτες που θέλουν να προσέλθουν στα νοσοκομεία και όχι μόνο, ήταν απολύτως δηλωτική της μέγιστης ανάγκης για την ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης εβδομάδας, με την οποία σταμάτησε η διενέργεια των rapid test στα δύο νοσοκομεία.

Από νωρίς το πρωί, η «ουρά» στην κεντρική πλατεία, έφτασε πολλές δεκάδες μέτρα, σχεδόν μέχρι το ύψος της Λέσχης Αξιωματικών. Μεταξύ αυτών, ηλικιωμένοι, κάποιοι εκ των οποίων ανήμποροι και ταλαιπωρημένοι, έγκυες, που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού σε κάποιο από τα δύο νοσοκομεία, που είναι υποχρεωμένοι να φτάνουν στο κέντρο της πόλης, να περιμένουν έως και μία ώρα στην «ουρά» και έπειτα να περιμένουν μέχρι το βράδυ για να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο το αποτέλεσμα του test, για να βρεθούν στο νοσοκομείο από την επόμενη μέρα, αφού τα sms του ΕΟΔΥ, δεν φτάνουν νωρίτερα. 

Με δική τους πρωτοβουλία, τα στελέχη των ΚΟΜΥ, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το κοινό που προσέρχεται στην πλατεία και από τη δεύτερη μονάδα, που βρίσκεται εκεί για test μόνο σε εργαζόμενους του λιανεμπορίου, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη προσέλευση, όσο το πρώτο. Μικρότερη είναι η προσέλευση στην ΚΟΜΥ που διενεργεί test στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, όμως εκεί το σοβαρότερο πρόβλημα έχει να κάνει με την πρόσβαση κυρίως των ηλικιωμένων, αφού δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων στον πεζόδρομο, ούτε φυσικά υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης πλησιέστερα από το δημοτικό πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια.

Στα δύο κεντρικά σημεία που γίνονται rapid στην πόλη διενεργήθηκαν χθες σχεδόν 900 test. Συγκεκριμένα στην περιφέρεια έγιναν 638 test, στα οποία βρέθηκαν 12 κρούσματα, ενώ στο αρχοντικό Πυρσινέλλα διενεργήθηκαν 260 test με δύο θετικά.

 

Προάγγελος αποχώρησης 

από τη «Σχεδία»

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο στ μεταξύ, ο κ. Καχριμάνης, απαντώντας σε παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εξελίξεις στη «Σχεδία» τόνισε, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την δημόσια πλέον αντιδικία του προέδρου κ. Τζιμογιάννη με τον επιστημονικό υπεύθυνο, θα εισηγηθεί στο περιφ. συμβούλιο την αποχώρηση της περιφέρειας Ηπείρου από το ΔΣ.

«Είμαι νομάρχης από το 2003 και θεωρώ, ότι για πολλά χρόνια ο πρόεδρος και ο υπεύθυνος ήταν μαζί, σαν “το παπί με το χηνάρι”. Όμως, από όταν ήρθε το ΚΕΘΕΑ που κάνει φοβερό έργο στην Ήπειρο, δεν ξέρω κατά πόσο χρειάζεται η «Σχεδία». Δεν είναι θέμα για υποκατάστατα, εγώ είμαι υπέρ του καθαρού ρόλου του ΚΕΘΕΑ. Αν συνεχίσει έτσι ο κ. Τζιμογιάννης, που ουδείς είδα να τον στηρίζει στο διοικητικό συμβούλιο, εγώ θα προτείνω να αποχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει πως η περιφ. αρχή δε μπορεί να απομακρύνει τις ευθύνες που έχει για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη «Σχεδία» όλα τα χρόνια.

«Δεν μπορεί να αποφύγει η περιφερειακή αρχή τις ευθύνες της όλων των προηγούμενων ετών για την κατάσταση που έχει περιέλθει η «Σχεδία», την στιγμή μάλιστα που έχει τον κ. Γοργόλη αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της «Σχεδίας». Η απόπειρα του περιφερειάρχη να απομειώσει την κρίση σε αντιπαλότητα δύο προσώπων δεν είναι σοβαρή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η «Σχεδία» έχει ως στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε αντίθεση με το ΚΕΘΕΑ που ασκεί θεραπεία και αυτό το μπέρδεμα που έκανε ο περιφερειάρχης πρέπει να το διορθώσει στο μυαλό του. 

Πάντως ο κ. Γοργόλης δεν τοποθετήθηκε ως όφειλε. Εμείς θα ζητήσουμε στο επόμενο ΠΣ να συζητηθεί το θέμα αυτοτελώς στο επόμενο ΠΣ. Η αναγγελία φυγής δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή απολογισμού του εκπροσώπου της περιφερειακής αρχής».

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου