Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 10:29
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από την Αιτωλοακαρνανία

Off

Οι πρώτες διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό από την Αιτωλοακαρνανία έγιναν ήδη προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με δύο εκ των ασθενών να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μεσολογγίου έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της Δυτ. Ελλάδας και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πίεσης που ήδη ασκείται στις δομές υγείας, αναπτύσσεται ένας νέος σχεδιασμός για τη διακομιδή περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας. Άλλωστε στο νοσοκομείο του Αγρινίου ο συνολικός αριθμός των πέντε κλινών στη ΜΕΘ δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση μίας τόσο μεγάλης πίεσης που ήδη υπάρχει και η οποία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, αφού οι καταγραφές των κρουσμάτων είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερες.

 

Ετοιμότητα

Στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ μέχρι χθες το μεσημέρι υπήρχαν διαθέσιμες 4 κλίνες, ενώ υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας, για να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, εάν αυτό απαιτηθεί και η τρίτη ΜΕΘ, με δυναμικότητα έξι κλινών.

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Χατζηκώστα το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς, ενώ μικρότερη είναι η πίεση στις απλές κλίνες των δύο νοσοκομείων, με την πληρότητα να βρίσκεται σταθερά κοντά στο 50%. Στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ χθες το μεσημέρι, νοσηλεύονταν συνολικά 39 ασθενείς και αντίστοιχα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα 12, ενώ κάποιοι αναμενόταν να πάρουν εξιτήριο.

 

Η επιστροφή των ΚΟΜΥ

Στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στο μεταξύ έχουν επιστρέψει οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ ώστε να διενεργούν rapid test στους συνοδούς των ασθενών αλλά και σε ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, ωστόσο έχει δημιουργηθεί προβληματισμός και διατυπώνονται παράπονα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς ο ΕΟΔΥ διέθεσε στο ΠΓΝΙ δύο εργαζόμενους για τα rapid σε καθημερινή βάση και για να λειτουργήσουν τα δύο σταθερά σημεία, χρειάζεται επιπλέον προσωπικό. Έτσι, ρόλο έχουν αναλάβει ειδικευόμενοι ιατροί και νοσηλευτές με τον κ. Φλούδα να τονίζει ωστόσο, ότι υπάρχει πίεση σε κάποια Τμήματα του νοσοκομείου, λόγω της κατάστασης αυτής, όμως οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και έκτακτες και σε τέτοιες συνθήκες, εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα. «Καταφέραμε όλοι μαζί, με τεράστια προσπάθεια να πείσουμε τον ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ να επιστρέψουν οι ΚΟΜΥ στα νοσοκομεία κάτι που δε γίνεται πουθενά αλλού, αλλά έπρεπε να διαθέσουμε και δικό μας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ειδικευόμενος ιατρός άλλωστε που παρέχει υπηρεσία στο συγκεκριμένο τομέα, εργάζεται για ένα εξάωρο σε διάστημα 45 ημερών, που δε θεωρώ, ότι είναι κάτι που δε μπορούμε να το υποστηρίξουμε ως νοσοκομείο, τη στιγμή μάλιστα, που σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται η συνεισφορά όλων», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Η 12η Μαΐου στο μεταξύ, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή και ο εορτασμός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμπίπτει με τις συνθήκες της πανδημίας. «Δε θα πρέπει να ξεχάσει ποτέ, κανείς ότι η συγκινητική προσπάθεια και συνεισφορά των νοσηλευτών ήταν που κράτησε όρθιο το σύστημα υγείας στην πανδημία. Η Πολιτεία όμως θα πρέπει να ανταποκριθεί και αυτή στα αιτήματα των νοσηλευτών, που είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η μισθολογική τους εξέλιξη και φυσικά, η οριστικό τακτοποίηση της εκκρεμότητας που υπάρχει με τους χιλιάδες συμβασιούχους», κατέληξε ο κ. Φλούδας.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ