Επικαιρότητα

«Χρυσή τομή» για τις δευτερεύουσες διακομιδές

Off

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα των τελευταίων εβδομάδων για τα νοσοκομεία της χώρας, κυρίως όμως για μεγάλα νοσοκομεία όπως το ΠΓΝΙ αλλά και το Χατζηκώστα έχει να κάνει με την υλοποίηση της οδηγίας του υπ. Υγείας σχετικά με τη διενέργεια των δευτερευουσών διακομιδών από ασθενοφόρα και προσωπικό των νοσοκομείων ή από ιδιώτες και όχι από το ΕΚΑΒ.

Δευτερεύουσες διακομιδές είναι αυτές που προκύπτουν από τα εξιτήρια των ασθενών που βρίσκονται σε κατάσταση που δε μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, ογκολογικών ασθενών, νεφροπαθών μετά την αιμοκάθαρση, ασθενείς μετά από ελαφρές χειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.

Το ΠΓΝΙ προχώρησε στον διαγωνισμό για την ανάθεση της εν λόγω υπηρεσίας σε ιδιώτη, όμως ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και μάλιστα τρεις φορές. Έτσι, αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου, της ΥΠΕ και του ΕΚΑΒ να προχωρήσει το ΠΓΝΙ σε προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού για τις δευτερεύουσες διακομιδές που θα γίνονται από το νοσοκομείο με τη διάθεση ασθενοφόρου αλλά όχι πληρώματος από το ΕΚΑΒ.

Μέχρι την υλοποίηση του εν λόγω σχεδιασμού, και οι δευτερεύουσες διακομιδές θα καλύπτονται από το ΕΚΑΒ όπως γίνεται μέχρι και σήμερα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δευτερευουσών διακομιδών από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων υπερβαίνει τις 100 μηνιαίως. «Το πρόβλημα ειδικά για το ΠΓΝΙ είναι πως πολλές από τις διακομιδές αυτές γίνονται εκτός του νομού Ιωαννίνων και εκτός Ηπείρου ακόμη, προς την Κέρκυρα και άλλα νησιά του Ιονίου ή τη Δυτ. Μακεδονία, επομένως κατανοούμε απόλυτα το θέμα που θέτει το ΕΚΑΒ. Υπάρχουν όμως από την άλλη και περιπτώσεις διακομιδών βαρέων περιστατικών που χρειάζεται να συνδράμει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ αλλά πιστεύω ότι έχουμε ήδη βρει μία προσωρινή λύση και πως σύντομα θα υπάρξει και η μόνιμη λύση με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Διαδικασίες για τον δεύτερο αξονικό

Ακόμη το ΠΓΝΙ τελεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την χρηματοδότηση της προμήθειας δεύτερου αξονικού τομογράφου, όπως όμως και της αναζήτησης τεχνικής λύσης για τον υφιστάμενο δεύτερο αξονικό που δε λειτουργεί λόγω βλάβης ή και για μία εναλλακτική. Αυτή σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται στη μεταφορά ενός αξονικού από άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας, ο οποίος δεν έχει τεθεί καν σε λειτουργία.

Τέλος, αύριο Παρασκευή στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων πρόκειται να συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που αφορά στην παραμονή των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άλλου τύπου. Ο κ. Φλούδας τόνισε πως ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη ότι οι συμβάσεις θα ανανεωθούν. «Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία οριστική λύση που θα ικανοποιεί πρώτα τους εργαζόμενους και έπειτα θα δίνει λύση και στα νοσοκομεία», κατέληξε ο κ. Φλούδας.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ