Επικαιρότητα

Αναγκαίοι οι νέοι οδικοί άξονες στην Ήπειρο

Off

Το γεγονός πως η Ήπειρος έμεινε εκτός του κυβερνητικού σχεδιασμού για την υλοποίηση κάποιου εκ των βασικών οδικών αξόνων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως το Ιωάννινα – Κακαβιά ή η σύνδεση της Πρέβεζας με έναν από τους αυτοκινητόδρομους, δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την ΠΕΔ Ηπείρου. 

Έτσι, στη χθεσινή της συνεδρίαση η ΠΕΔ επικαιροποίησε κατά βάση προηγούμενες αποφάσεις της για την υλοποίηση των βασικών αξόνων, ασκώντας όμως κριτική προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία και δευτερευόντως προς την περιφέρεια Ηπείρου, με το σκεπτικό, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση από δημάρχους – μέλη της ΠΕΔ, ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί κάποιο από τα μεγάλε έργα υποδομής. Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν η ανάγκη, ώστε η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα που εκείνη θα αποφασίσει. 

Η συζήτηση αφορά τους οδικούς άξονες Ιωάννινα – Κακαβιά, ως τμήμα του οδικού άξονα Αδριατικής-Ιονίου και των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων, τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό και τον άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομμάτι. 

Για τους οδικούς άξονες της Πρέβεζας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρ. Ντακαλέτσης τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το επίπεδο της ωριμότητας των συγκεκριμένων έργων, ενώ για το Ιωάννινα – Κακαβιά αυτό που πρώτα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση, είναι να αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπουργείο Υποδομών, την υποχρέωση ωρίμανσης και υλοποίησης του δρόμου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο χρόνος που χάνεται είναι σε βάρος των πολιτών της Ηπείρου, όπως σημείωσε.

Ο κ. Ντακαλέτσης ενημέρωσε το Σώμα πως μετά από επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Βουλής Κων. Τασούλα, εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει στο ΔΣ την πρόθεσή του να συγκαλέσει και νέα σύσκεψη με τον υπουργό Υποδομών για το θέμα των οδικών αξόνων. Ωστόσο, η πρόταση του κ. Ντακαλέτση ήταν να απευθυνθεί επιστολή όλων των δημάρχων της Ηπείρου, προς τον Πρωθυπουργό και να τονίζεται η αναγκαιότητα συμπλήρωσης και ολοκλήρωσης των οδικών υποδομών της περιοχής μας. «Δεν έχουμε σιδηρόδρομο και δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί, δεν έχουμε αξιοπρεπή σύνδεση με την Αλβανία, αναγκαστικά θα μείνουμε ουραγοί στην ανάπτυξη, ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, όπως τα logistics δεν θα επιτραπεί να αναπτυχθούν, ποτέ δεν θα αποκτήσουμε τουρισμό τεσσάρων εποχών αλλά μόνο εσωτερικό τουρισμό, και τα ηπειρωτικά προϊόντα θα συνεχίσουν να βρίσκουν εμπόδια στην εξαγωγική τους προοπτική. Ο δρόμος ως την Κακαβιά πρέπει να προσφέρει στην περιοχή τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που της λείπει» κατέληξε ο κ. Ντακαλέτσης. 

Ο κ. Ντακαλέτσης τάχθηκε υπέρ ενός κοινού «μετώπου» και με τις άλλες περιοχές που διατρέχει ο δυτικός οδικός άξονας και είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.

Σε δεύτερη φάση κι αν δεν υπάρχει χειροπιαστό αποτέλεσμα από την αντίδραση της πολιτείας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου πρότεινε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων. 

 

Με την ΚΕΔΕ για 

τα «ζώα συντροφιάς»

Το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών για τα «ζώα συντροφιάς» αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου το μεσημέρι της Τρίτης, με τον πρόεδρο Χρ. Ντακαλέτση να αναφέρεται στις συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει και τις επαφές σε τοπικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων και των κτηνιάτρων. Ωστόσο, όπως αναφέρει και η ΚΕΔΕ στην εισηγητική της τοποθέτηση προς τους δήμους της χώρας και τις ΠΕΔ, το σχέδιο νόμου μπορεί να έρχεται να ρυθμίσει μία πραγματικότητα στην οποία το κράτος έχει αποτύχει, όπως είναι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, στην πράξη όμως έρχεται να ακυρώσει το ρόλο της αυτοδιοίκησης, στην οποία αναθέτει το μεγάλο φορτίο ευθύνης για τη συντήρηση και λειτουργία των καταφυγίων, όχι όμως και την ευθύνη της διαχείρισης, που εναπόκειται στις φιλοζωικές οργανώσεις και τα σωματεία.

 Η ΠΕΔ όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση τάσσεται στο πλευρό της ΚΕΔΕ, περιμένοντας το τελικό κείμενο των προτάσεων και παρατηρήσεών της.

  

Έγκριση προγράμματος 

ενίσχυσης ανέργων

Για πρώτη φορά στο μεταξύ, η ΠΕΔ Ηπείρου πρόκειται να υλοποιήσει δράση για τους ανέργους, στο πλαίσιο προγράμματος που έχει προκηρυχθεί από την περιφέρεια Ηπείρου. Η πρόταση της ΠΕΔ Ηπείρου εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή, όπως υποβλήθηκε, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ και αφορά την εμπλοκή περίπου 330 ανέργων από τις τέσσερις Π.Ε της Ηπείρου, βάσει των κριτηρίων του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά συμβουλευτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση σε ειδικότητες τουρισμού, εστίασης, προώθησης τοπικών προϊόντων και logistics. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πιστοποιηθούν ακολούθως στις γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτήσουν, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις της περιοχής. 

 

Συμμετοχή στη δημοπρασία 

για έγγραφα του Μ. Μπότσαρη

 

Μετά από πρόταση του προέδρου, στη διάρκεια της εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησης, η ΠΕΔ Ηπείρου θα λάβει μέρος στη δημοπρασία του Οίκου Vergos Auctions για την αγορά 17 ιστορικών εγγράφων της οικογένειας του Μάρκου Μπότσαρη. Πρόκειται για τεκμήρια ιστορικά που σχετίζονται με το γεγονός της Επανάστασης και η πρωτοβουλία της ΠΕΔ Ηπείρου εντάσσεται στο πνεύμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το ιστορικό γεγονός. 

Τέλος, το ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου μετά από εισήγηση του αντιπρόεδρου της, δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά, ομόφωνα, αποφάσισε να στηρίξει τους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, στην προσπάθεια αλλαγής των όρων διακήρυξης του διαγωνισμού παραχώρησης του λιμένα Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη, στο πλαίσιο και των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη φορέων της Θεσπρωτίας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου