Επικαιρότητα

Άγνωστο το μέλλον του mega εμβολιαστικού κέντρου

Off

Ένα δεκαήμερο έχει παρέλθει από την ημερομηνία αποστολής εγγράφου του ΕΟΔΥ προς την 6η ΥΠΕ στο οποίο αναφέρεται η πρόθεση του Οργανισμού να προχωρήσει στην παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του πρώην ΠΕΔΥ στην περιφέρεια Ηπείρου για την κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών της περιοχής, όμως μέχρι και σήμερα καμία απολύτως κίνηση επί της ουσίας, δεν έγινε, ούτε και έχει δοθεί μία σαφής εξήγηση για τον πότε και με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθεί το κτίριο. 

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση «Ελευθερία» στοχεύει στην πλήρη εμβολιαστική κάλυψη της νησιωτικής Ελλάδας εν όψει του ανοίγματος στον τουρισμό, κάτι που υλοποιείται με στοχευμένες ενέργειες. Η πρώτη είναι η αποκλειστική διάθεση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson, στα νησιά και η δεύτερη με την δημιουργία mega εμβολιαστικών κέντρων στη νησιωτική και όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Αντίθετα λοιπόν από τις πληροφορίες ή και τις προθέσεις των τοπικών φορέων για τη δημιουργία mega εμβολιαστικού κέντρου στο κτίριο του ΕΟΔΥ στα Ιωάννινα, η ηγεσία του υπ. Υγείας όχι μόνον δεν έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά τις αμέσως επόμενες ημέρες ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το mega εμβολιαστικό κέντρο στην Κέρκυρα, μετά από αυτό της Ρόδου, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ζήτημα τέθηκε υπόψιν του Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε παντελή άγνοια για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ακόμη εμβολιαστικού κέντρου στα Ιωάννινα. 

 

Επίκαιρη ερώτηση 

της Μαρ. Κεφάλα

Μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για τους λόγους που δεν υλοποιείται η πρόθεση του ΕΟΔΥ όπως αποτυπώθηκε στο σχετικό έγγραφο προς την 6η ΥΠΕ να παραχωρήσει τη χρήση του κτιρίου και αν αυτή θα αναφέρεται στη λειτουργία ενός εμβολιαστικού κέντρου και στο πλαίσιο αυτό, ώστε να διευκρινιστούν επακριβώς οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπ. Υγείας Β. Κικίλια για την αξιοποίηση του κτιρίου. Στην ερώτηση αναφέρεται το ιστορικό της κατασκευής του κτιρίου που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2006 με πόρους από το Γ’ ΚΠΣ, στο οποίο όμως δε λειτούργησε ποτέ το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

«Το ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς είναι έντονο και δεδηλωμένο ζητώντας την αξιοποίησή του προς όφελος της κοινωνίας καθώς η δημόσια αυτή περιουσία επί 14 χρόνια δεν λειτούργησε ποτέ και παραμένει αναξιοποίητη. Κατά το παρελθόν έγιναν διάφορες προτάσεις αξιοποίησης όπως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, το ΕΚΑΒ και την 6η ΥΠΕ προκειμένου να στεγάσει εκεί τις τοπικές μονάδες υγείας, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες και έκτακτες ανάγκες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας που βιώνουμε, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες εκείνες που καθιστούν επιβεβλημένη την αξιοποίηση του συγκεκριμένου δημοσίου κτηρίου. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», σημειώνει η κα Κεφάλα στην ερώτησή της και απευθυνόμενη στον υπουργό ζητά να πληροφορηθεί εάν προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτιρίου και σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε η δημόσια περιουσία να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας των Ιωαννίνων. 

Στην επίκαιρη ερώτηση της κας Κεφάλα θα απαντήσει στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπλ. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.

 

Υπάρχει ανάγκη;

Ένα βασικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς έχει να κάνει με το εάν υπάρχει ανάγκη και σε ποιο βαθμό για να λειτουργήσει ένα νέο εμβολιαστικό κέντρο στα Ιωάννινα, όπου συνολικά, μαζί με τα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν 21 εμβολιαστικές γραμμές. Όσο περνούν οι ημέρες, τόσο εδραιώνεται η άποψη, ότι είναι προτιμότερο να αξιοποιηθεί το κτίριο για τη μεταφορά  των εμβολιαστικών γραμμών από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, που ασφυκτιά και αν είναι εφικτό να ενισχυθεί και με επιπλέον γραμμές, εφόσον συνδράμει το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ