Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:12
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα

Μαζικά στη σύνταξη βγαίνουν οι εκπαιδευτικοί

Off

Το 10% των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Ιωάννινα έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες και έχουν περιέλθει σε γνώση της ΕΛΜΕ. 

Σε ένα σύνολο 1000 περίπου εκπαιδευτικών σε γυμνάσια και λύκεια, 94 είναι εκείνοι που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ συνολικά σε επίπεδο χώρας καταγράφεται αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στον αριθμό των αιτήσεων, κατά 60%.

Η ανησυχία για αρνητικές εξελίξεις αφενός στο συνταξιοδοτικό, η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στο σύστημα της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αποτελούν βασικούς παράγοντες που οδηγούν όλο και περισσότερους εκπαιδευτικούς και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να οδηγούνται προς τη συνταξιοδότηση.

Τα κενά

Σε πρακτικό επίπεδο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Στεφ. Μιχάλης, η νέα σχολική χρονιά θα βρει τα σχολεία με ακόμη λιγότερους εκπαιδευτικούς, επομένως η Πολιτεία θα κληθεί να καλύψει χιλιάδες κενά με αναπληρωτές ή και με μόνιμους διορισμούς, κάτι πάντως που δε φαίνεται και τόσο πιθανό, αν και υπάρχει η δέσμευση του υπ. Παιδείας για προσλήψεις 5.300 μονίμων εκπαιδευτικών.

«Και πάλι όμως, με δεδομένο ότι μόνιμοι διορισμοί έχουν να γίνουν έντεκα χρόνια, τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και εκείνα που θα προκύψουν, δεν πρόκειται να καλυφθούν, παρά μόνο με αναπληρωτές. Στην περιοχή μας, είναι βέβαιο, ότι θα έχουμε πολλά κενά σε βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών σε γυμνάσια και λύκεια», ανέφερε ο κ. Μιχάλης.

 

«Άνοιξε η ψαλίδα» μεταξύ των μαθητών

Πλησιάζοντας στο μεταξύ στο τέλος μίας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων ανέφερε, ότι αυτό που διαπιστώνουν οι εκπαιδευτικοί, ως αποτέλεσμα της μεγάλης διάρκειας των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, είναι πως καταγράφονται πλέον μαθητές δύο ταχυτήτων. «Είναι εκείνοι που παρακολούθησαν την τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα και κατάφεραν να ανταποκριθούν και εκείνοι που ίσως και λόγω τεχνικών προβλημάτων, κακών συνδέσεων και μειωμένου ενδιαφέροντος, έμειναν αρκετά πίσω και πλέον έχουν πολλά κενά. Επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο τα κενά αυτά να καλυφθούν στις δύο εβδομάδες που απομένουν, εκτιμούμε, ότι από Σεπτέμβριο, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ένα διάστημα επαναλήψεων της ύλης της προηγούμενης χρονιάς, ώστε να καλυφθούν όσο γίνεται καλύτερα, τα κενά αυτά», ανέφερε ο κ. Μιχάλης.  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ