Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 11:08
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα

Αισιοδοξία από την πράσινη Άρτα και τα εμβόλια στη Θεσπρωτία

Off

Η Π.Ε Άρτας είναι η μοναδική περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, που αποτυπώνεται με πράσινο χρώμα στους επιδημιολογικούς χάρτες των τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο πρώτος χάρτης, μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπ. Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας αναρτήθηκε ήδη και θα αναδιαμορφώνεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο δήμου.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:

– ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

– ο δείκτης θετικότητας (%)

– η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και

– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

 

«Πράσινη» η Άρτα

Από τα στοιχεία του πρώτου επιδημιολογικού χάρτη, με τη νέα του μορφή προκύπτουν δύο βασικά στοιχεία για την Ήπειρο. Ότι η Άρτα είναι η μόνη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα που βρίσκεται στο Επίπεδο 1 και αποτυπώνεται με πράσινο χρώμα, όπως συμβαίνει μόνο για κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. 

Το δεύτερο, που είναι επίσης ενθαρρυντικό, είναι ότι η ΠΕ Θεσπρωτίας παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τη χορήγηση τουλάχιστον μίας δόσης, φτάνοντας το 45,95%. 

Γενικότερα, στην Ήπειρο, αυτό που αποτυπώνεται, είναι κάτι αντίστοιχο και με την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων, δηλαδή μία σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, με τον δείκτη θετικότητας στους ελέγχους να βρίσκεται πολύ χαμηλά, κάτω από το 0,40% και αυτό το ποσοστό μόνο στα Ιωάννινα, ενώ στις άλλες Ενότητες είναι πιο χαμηλά.

Με εξαίρεση επίσης την Θεσπρωτία, όπου η εβδομαδιαία τάση βαίνει μειούμενη, στις άλλες τρεις ΠΕ, η τάση είναι σταθερή.

Αναλυτικά τα στοιχεία στον επιδημιολογικό χάρτη για τις τέσσερις ΠΕ της Ηπείρου έχουν ως εξής:

 

ΠΕ ΑΡΤΑΣ

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον1 δόση: 28.03%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.03%

7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 1

Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή

 

ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 45.95%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.11%

7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 4.2

Εβδομαδιαία τάση: Decreasing – Μείωση

 

ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 34.32%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.40%

7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 18.8

Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή

 

ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 36.96%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.08%

7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 3.4

Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή.

 

Μέχρι και 500 εμβόλια λιγότερα ημερησίως στα Ιωάννινα

 

Ωστόσο, ένα στοιχείο που προκύπτει μέσα από τις επίσημες καταγραφές του εμβολιασμού, δημιουργεί προβληματισμό στις υγειονομικές και όχι μόνο αρχές των Ιωαννίνων, αφού ο ρυθμός του εμβολιασμού στα Ιωάννινα παραμένει ο ίδιος εδώ και 15 περίπου ημέρες, έχοντας όμως μειωθεί σημαντικά από τα νούμερα των εμβολιασμών που ξεκίνησαν αμέσως μετά το Πάσχα στα 21 εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων.

Στα Ιωάννινα, καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των εμβολιασμών είναι κάτω από 1.400 ημερησίως, πρώτης και δεύτερης δόσης αντίστοιχα, την ίδια περίοδο που σε άλλες περιοχές, με αντίστοιχο ή και μικρότερο πληθυσμό, ο αριθμός των εμβολιασμών είναι πολύ μεγαλύτερος και μάλιστα κατά εκατοντάδες δόσεις. Από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι και αμέσως μετά το Πάσχα, τα Ιωάννινα βρισκόταν στις 10 πρώτες περιοχές της χώρας σε αριθμό εμβολιασμών καθημερινά. Ο ρυθμός αυτός όμως σταδιακά μειώθηκε και αυτό αποτυπώνεται πλέον στον χάρτη καταγραφής των ημερήσιων εμβολιασμών, με τα Ιωάννινα να έχουν υποχωρήσει σημαντικά στη λίστα, και περιοχές όπως η Εύβοια, τα Χανιά, η Μαγνησία, όχι μόνο να έχουν προσπεράσει την ηπειρωτική πρωτεύουσα, αλλά να αυξάνουν τη διαφορά, με πολλά περισσότερα εμβόλια να γίνονται καθημερινά.

Κάποιες ημέρες μάλιστα η διαφορά του αριθμού των εμβολιασμών μεταξύ Ιωαννίνων και των περιοχών αυτών, φτάνει ή και ξεπερνά τα 500, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό, τη στιγμή, που όσοι επιλέξουν να προγραμματίσουν σήμερα ραντεβού για εμβολιασμό – πλην Astra Zeneca – να χρειάζεται να περιμένουν για την πρώτη δόση 20 ή και περισσότερες ημέρες.

Αίσθηση προκαλεί το παραπάνω και για έναν επιπλέον λόγο καθώς όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπλ. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, στα Ιωάννινα υπάρχει καθημερινή διαθεσιμότητα 1.763 εμβολίων, όμως ο αριθμός όσων τελικά γίνονται δεν ξεπερνά τα 1.400.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ