Τελευταία Νέα

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 12:50
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2015
Ήπειρος

Μετωπική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Off

Την όλο και πιο αυξημένη ανάγκη όσο περνάνε τα χρόνια, για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, επισημαίνει το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία» με τα μηνύματα που στέλνει η διοίκησή του για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, σήμερα.
Στο μήνυμα του Προέδρου του Κέντρου Στέφανου Τζιμογιάννη, σημειώνεται:         
«Την 26η Ιουνίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Οι κάθε λογής θεσμοθετημένες Παγκόσμιες ημέρες και τα διάφορα μηνύματα και δηλώσεις που διατυπώνονται από αρμόδιους φορείς και πολιτικά πρόσωπα, δεν επαρκούν για να δώσουν λύσεις στη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Η εξάρτηση είναι κοινωνικό φαινόμενο που συχνά συνδέεται με προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα, την ανεργία, την οικονομική και πολιτιστική φτώχεια, προβλήματα που οξύνονται όλο και περισσότερο την περίοδο που διανύουμε. 
Μέσα σε μια περίοδο κρίσης, η φετινή «επέτειος» κατά των ναρκωτικών, έρχεται να αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ολόπλευρη και συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων.
Η ευθύνη της πολιτείας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο αν οι ίδιοι οι πολίτες, εμείς, δεν κινητοποιηθούμε στον αγώνα της πρόληψης για να προστατέψουμε τη νεολαία μας από τη μάστιγα των ουσιών και των εξαρτήσεων, τα αποτελέσματα δε θα είναι θετικά.
Για μας, για το Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», κυρίαρχος στόχος ήταν και θα είναι, με τις προληπτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, να ενισχύσουμε τη δυνατότητα του κάθε ατόμου να επιλέγει ένα τρόπο ζωής μακριά από εξαρτήσεις».   
Από τη μεριά του, ο Βασίλης Κούτρας, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου, επισημαίνει: 
Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών αποτελεί για όσους ασχολούμαστε με το θέμα της εξάρτησης μια αφορμή για επικοινωνία, συνάντηση και συζήτηση καθώς η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου απαιτεί ενεργοποίηση των κοινωνικών δικτύων, συλλογική δράση και δέσμευση. 
Ιδιαίτερα σήμερα, που οι οικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το άτομο και την οικογένεια, η χρήση ουσιών αποτελεί ένα δραματικό τρόπο με τον οποίο εκφράζεται η δυσφορία του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στην κοινωνική και πολιτιστική κρίση. 
Οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» τα 21 χρόνια που δραστηριοποιείται στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων, έχουν στόχο να ενδυναμώσουν ψυχολογικά και κοινωνικά το άτομο καθιστώντας το ικανό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής. 
Για την επίτευξη του  στόχου αυτού αναδεικνύεται ως επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης όλων των δομών ψυχικής υγείας, φροντίδας και στήριξης του ατόμου και της οικογένειας. Ο ΟΗΕ μάλιστα συστήνει στις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν την επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, ακόμα και σε περιόδους λιτότητας.
Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει η ενεργοποίηση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας, ώστε να γίνει συνείδηση πως η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και η πρόληψη της χρήσης και της εξάρτησης μας αφορούν όλους».

 

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ