Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 03:22
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουνίου 2015
Ήπειρος

Το μήνυμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στις Βρυξέλλες

Off

Το μήνυμα της υποψηφιότητας των Ιωαννίνων και της Ηπείρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021  μεταφέρουν στην Ευρώπη οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής, των οποίων η εργασία για τις προτάσεις οικολογικής μετακίνησης απέσπασε το πρώτο βραβείο της εκστρατείας ecomobility. 
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που αναχωρούν σήμερα για τις Βρυξέλλες, συναντήθηκαν χτες το μεσημέρι με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα και τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, Κώστα Γκόγκο και παρέλαβαν την επιστολή που θα παραδώσουν στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία θα τους υποδεχθεί στην έδρα της Ε.Ε. 
«Μια από τις σημαντικές παραμέτρους στην προσπάθεια που κάνουμε για να κερδίσουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, είναι να διαδώσουμε αυτή την ιδέα και να πολλαπλασιάσουμε τους φίλους και τους υποστηρικτές μας. Αναλαμβάνετε, λοιπόν, μια αποστολή, να μεταφέρετε στην Ευρώπη το μήνυμα, ως εκπρόσωποι των Ιωαννίνων και της Ηπείρου», είπε στους μαθητές ο Δήμαρχος, παραδίδοντας τους το φάκελο, καθώς και υλικό προβολής των Ιωαννίνων και της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 
«Θέλουμε τη βοήθεια και τη συμβολή των νέων σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, τόνισε το συμβολισμό που αποδίδει η Δημοτική Αρχή στην «αποστολή» των παιδιών, διαβάζοντας το απόσπασμα της επιστολής του προς την κ. Βόζεμπεργκ, η οποία αναφέρεται σε αυτό ακριβώς:
«Αξιότιμη κ. Βόζεμπεργκ
Θέλησα για λόγους συμβολισμού, να σας παραδώσουν την επιστολή μου οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, των οποίων η εργασία για τις προτάσεις οικολογικής μετακίνησης απέσπασε το πρώτο βραβείο της εκστρατείας ecomobility. 
Αυτά τα  παιδιά μας δείχνουν πως τα Γιάννενα και η Ήπειρος  μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους πάνω στην ισχυρή σχέση Ανθρώπου- Φύσης και να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση σε ένα πρότυπο οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης.    
Μας δείχνουν το δρόμο για να επενδύσουμε στο μέλλον μιας πόλης, αξιοβίωτης, εξωστρεφούς, ανοιχτής, σύγχρονης, ευρωπαϊκής».   Η ομάδα των μαθητών που η εργασία τους για την οικολογική μετακίνηση απέσπασε το πρώτο βραβείο, είναι: Νάντια Αλεξίου, Δημήτρης Βακαλόπουλος, Άρτεμης Γεωργοπούλου, Καλλιρρόη Κυριαζή, Φωφώ Νούσια, Ισμήνη Ασπιώτη, Μαργαρίτα Γεωργιάδου και Μυρτώ Κόλια. Υπεύθυνοι καθηγητές είναι: Χριστίνα Παντούλα και Κωνσταντίνος Τσοκάνης. 

Εκδήλωση τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 20.30 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai θα πραγματοποιηθεί, όπως είναι γνωστό, η πανηγυρική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση της ταυτότητας της διεκδίκησης του τίτλου «Ιωάννινα Ήπειρος, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021».  
Θα παρουσιαστεί η κεντρική ιδέα πάνω στην οποία «χτίζεται» ο φάκελος υποψηφιότητας και η φιλοσοφία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς και  το σλόγκαν όπως και το σήμα-σύμβολο που την εκφράζει.
Θα παρουσιαστούν επίσης το σύμβολο και το κεντρικό σύνθημα των εθελοντών, η εμφάνιση της διεκδίκησης στο διαδίκτυο και τα social media, όπως και κάθε τι άλλο που συνιστά την ταυτότητα της διεκδίκησης του τίτλου.
«Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι παρόντες. Να δώσουμε δύναμη στη διεκδίκηση. Να κάνουμε εφικτό έναν φιλόδοξο στόχο που ‘αγκαλιάζει’ όλους τους Γιαννιώτες και όλους τους Ηπειρώτες», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος, καλώντας τους Γιαννιώτες να συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Υποστήριξη
Αυξάνουν όσο περνάνε οι ημέρες οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας.
Ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «ΕΝΩΣΗ αγροτών» εκφράζοντας  τον αγροτικό  χώρο  του  νομού  μας, χαιρετίζει  και  συμμετέχει  στην  πανηπειρωτική  συστράτευση  την  οποία  έχει  σημάνει  ο  Δήμος  Ιωαννιτών  με  την  διεκδίκηση  του  τίτλου  “Ιωάννινα Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα   της  Ευρώπης  για  το  2021” και  θα  είναι  συμπαραστάτης  όσο  διαρκέσει  η  προσπάθεια  αυτή. Η προσπάθεια  αυτή  πιστεύουμε  ότι  θα  ευοδωθεί, γιατί   η  πόλη  μας  διαθέτει  όλα  τα  χαρακτηριστικά  που  απαιτούνται  για  την  ανάδειξή  της  σαν  πολιτιστική  πρωτεύουσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Δήμος Ζηρού με απόφαση του Δ.Σ. στηρίζει την υποψηφιότητα: «Ιωάννινα –Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
 «Στηρίζουμε και ενισχύουμε την προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών η οποία έχει ήδη προσλάβει Πανηπειρωτικές – αλλά και ακόμη μεγαλύτερες- διαστάσεις, για την διεκδίκηση του τίτλου: «Ιωάννινα – Ήπειρος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021».
Ο Δήμος Ζηρού μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και την διοργάνωση και στήριξη μίας μεγάλης γκάμας εκδηλώσεων σε όλο το εύρος του Δήμου, επιζητά, όχι μόνο την διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, αλλά και την διαρκή επέκταση των πολιτιστικών οριζόντων του τόπου μας. Αυτό πιστεύουμε ότι δεν αποτελεί απλώς ζητούμενο αλλά και μέσο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης» σημείωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής.           
Το «Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου» υποστηρίζει και εκδηλώνει την ενεργή συμμετοχή του στις συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου Ιωαννιτών για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου