Πολιτικό Ρεπορτάζ

Όλα ανοιχτά

Off

Η ευρεία χρήση του όρου «αχαρτογράφητα νερά» το προηγούμενο διάστημα, βρίσκει πλέον νόημα σήμερα στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία, καλείται να αποφασίσει την Κυριακή 5 Ιουλίου αν θέλει ή όχι τη συμφωνία και τα μέτρα που τη συνοδεύουν. 
Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, προκάλεσε μία νέα πρωτόγνωρη πολιτική κατάσταση, αλλά και νέα κοινωνικά φαινόμενα, σε πρώτο επίπεδο από την αγωνία των πολιτών αν θα διαθέτουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η απόφαση για δημοψήφισμα πέρασε από τη Βουλή το Σάββατο με ψήφους 178 υπέρ, 120 κατά και δύο απόντες. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, 178 βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής ψήφισαν θετικά στην πρόταση της κυβέρνησης, ενώ 120 της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε δική του πρόταση, ψήφισαν αρνητικά.
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την έγκριση του δημοψηφίσματος για να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και στη συνέχεια άρχισαν να εκδίδονται οι αποφάσεις για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. 
Το γεγονός βέβαια δεν είναι τεχνοκρατικό αλλά πολιτικό και ήδη η χώρα από το Σάββατο βρίσκεται μέσα σε μία σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Παγκόσμια άνοιξε επίσης μία μεγάλη συζήτηση σε όλα τα επίπεδα.
 Σε αυτή τη φάση όμως είναι δύσκολο να αναφανεί τι θα μπορούσε να συμβεί τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα και ανεξάρτητα του αποτελέσματος. Όλα τα σενάρια που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, μοιάζουν να είναι πάνω στο τραπέζι, την ώρα που το μόνο χειροπιαστό δεδομένο είναι ότι σήμερα ολοκληρώνεται ο χρόνος παράτασης του μνημονίου που είχε συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια όλα είναι ανοιχτά.
Στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:
«Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει. Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα.
Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.
Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αρχή εμφράγματος της οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
«Βρισκόμαστε σε κρίση πέντε χρόνια, αλλά την καταστροφή που μας ετοιμάζουν δεν την ζήσαμε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «με το δημοψήφισμα φέρνουν την χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ».
Ο κ.Σαμαράς είπε ότι πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα βασικά πράγματα και κάλεσε τους βουλευτές του να τα εξηγούν μέχρι την Κυριακή.
Πρώτον, είπε ότι το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι «'ναι' ή 'όχι' στην Ευρώπη», «'ναι' ή 'όχι' στο ευρώ» και πρόσθεσε ότι το «'όχι' δεν οδηγεί μόνο στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά οδηγεί στο χάος».
Δεύτερον, ότι η έξοδος θα οδηγήσει σε κατάρρευση και σε τεράστιους εθνικούς κινδύνους και την κοινωνία μας να μην εφοδιάζεται με τα στοιχειώδη. Ήδη η Ευρώπη ετοιμάζει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, είπε.
Τρίτον, ανέφερε ότι με την έξοδο από το ευρώ δεν διαγράφεται το χρέος της χώρας, όπως διαδίδουν κάποιοι επιτήδειοι. Θα ξεπληρώνουμε το χρέος σε ευρώ με υποτιμημένες δραχμές, ενώ μέσα στην χώρα οι ίδιοι μισθοί σε δραχμές θα αγοράζουν τα μισά αγαθά, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα οδηγήσει σε μία πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση. Μέχρι τώρα χάσαμε το 30% του ΑΕΠ σε έξι χρόνια, και πάνω που έχουμε αρχίσει να ανακάμπτουμε θα χάσουμε το 50% του τωρινού ΑΕΠ σε λίγες εβδομάδες».
Τέταρτο, συνέχισε, το μόνο που θα μείνει όρθιο και διαλύει τα πάντα είναι το τεράστιο κομματικό κράτος, ενώ κανένας δεν θα κάνει επενδύσεις και η ανεργία θα αυξηθεί.
Πέμπτον, είπε ακόμη, μέχρι τώρα η προπαγάνδα τους προσπαθούσε να πείσει ότι διαπραγματεύονταν κάτι καλύτερο εντός ευρώ, τώρα αποδεικνύεται ότι εμείς αληθινά προειδοποιούσαμε ότι θα φέρουν κλειστές τράπεζες, προειδοποιούσαμε για κεφαλαιακούς ελέγχους, για κλειστά ΑΤΜ, και τα έχουμε όλα αυτά.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου