Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 11:43
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα

Μήνυμα για το μέλλον η μοναδική διάκριση του Στέφανου Ντούσκου

Off

Στιγμές που όμοιές τους δεν έχει ξαναζήσει η πόλη των Ιωαννίνων στο παρελθόν, με την ευχή όμως, ότι θα τις ξαναζήσει στο μέλλον, ήταν αυτές του απογεύματος της Δευτέρας με την υποδοχή του Χρυσού Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία στους αγώνες του Τόκιο, Στέφανου Ντούσκου. 

Ο πρώτος Χρυσός Ολυμπιονίκης από τα Ιωάννινα δεν θα μπορούσε να προέρχεται από άλλο αγώνισμα πέρα από την κωπηλασία που έχει χαρίσει στην πόλη και άλλες μεγάλες στιγμές και διακρίσεις, από εκείνους που αποτέλεσαν πρότυπα και έδωσαν το κίνητρο στον Στέφανο Ντούσκο να ασχοληθεί με την κωπηλασία. 

Άλλωστε στην εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία, δίπλα του βρέθηκαν τέσσερις Ολυμπιονίκες από τα Γιάννενα, η Τόνια Σβάιερ, ο Παναγιώτης Μηλιώτης, ο Γιώργος Τζιάλλας και ο Γιάννης Τσίλης, όπως όμως και η Αλεξάνδρα Τσιάβου από την Ηγουμενίτσα.

Μία τελετή υποδοχής που ήταν ξεχωριστή, ιδιαίτερη και συγκινητική, με κορυφαία στιγμή, όταν ο δήμαρχος της πόλης Μ. Ελισάφ στεφάνωσε με κλαδιά αγριελιάς, τον Χρυσό Ολυμπιονίκη και του παρέδωσε το μετάλλιο της πόλης, υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα εκατοντάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να τιμήσουν τον Στεφ. Ντούσκο.

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης εμφανώς συγκινημένος αφού ευχαρίστησε όλους για την υποδοχή τόνισε, ότι το μετάλλιο αυτό ανήκει σε όλους τους κατοίκους της πόλης και φώναξε «Ζήτω τα Γιάννενα, ζήτω η Ελλάδα».

 

Ο κόσμος στους δρόμους

Ο Στέφανος Ντούσκος έφτασε στην κεντρική πλατεία στις 8 το απόγευμα με στρατιωτικό όχημα που διέθεσε η 8η Ταξιαρχία και συνοδεία μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και αθλητών του ΝΟΙ που επέβαιναν σε Ι.Χ, μοτοσικλέτες και σε ένα ανοιχτό λεωφορείο που ήρθε ειδικά για τη στιγμή αυτή από την Κέρκυρα.

Φτάνοντας στο ΠΕΑΚΙ ο Στέφανος Ντούσκος έκανε την πρώτη του δήλωση στα τοπικά μέσα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη προς όλους για τις στιγμές που ζει και την υποδοχή, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στα νέα παιδιά που έχουν πολλές δύσκολες στιγμές στον αθλητισμό, να μην τα παρατούν ποτέ, αλλά να πιστεύουν στον εαυτό τους. Ακολούθως βρέθηκε στις αγκαλιές των συνοδοιπόρων του από παιδιά στην κωπηλασία, που τον περίμεναν, μεταξύ αυτών και ο Παγκόσμιος πρωταθλητής πριν από λίγες εβδομάδες Θανάσης Παλαιοπάνος, αλλά και ο Γιάννης Τσίλης.

Η διαδρομή από το Πανηπειρωτικό ως την πλατεία ήταν μοναδική, με εκατοντάδες πολίτες να βρίσκονται στις δύο πλευρές του δρόμου και άλλους να σταματούν με τα αυτοκίνητά τους και να χειροκροτούν τον Χρυσό Ολυμπιονίκη και τον ίδιο να ανταποδίδει.

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τον υποδέχθηκαν στην κεντρική πλατεία, μαζί με εκατοντάδες πολίτες υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου.

 

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ

Για μία ελάχιστη τιμή και αναγνώριση για τη χαρά που πρόσφερε στην πόλη του και στη χώρα, με την επιτυχία του, έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, που ανακοίνωσε, ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα προσφέρει μία βάρκα – σκιφ στον Χρυσό Ολυμπιονίκη.

«Το ξημέρωμα της Παρασκευής θα το θυμόμαστε για πάντα. Για όσα μας χάρισες, για όσα μας έκανες να αισθανθούμε, για την μεγάλη συγκίνηση και τη χαρά που την έχουμε τόση ανάγκη μετά από πολλούς μήνες δυσκολιών. Και ήρθες εσύ και με τη νίκη σου, απλόχερα μοίρασες την ανακούφιση και τη χαρά σε όλη τη χώρα. Πολύ περισσότερο στην πόλη μας. Έδειξες και απέδειξες ότι και η ατομική προσπάθεια μαζί με την ατομική ικανοποίηση μπορεί να έχει ως στόχο και τη συλλογική χαρά και περηφάνια. Ότι μπορείς να χαίρεσαι εσύ αλλά και να χαίρονται και οι άλλοι. Ότι η χαρά όταν μοιράζεται δεν διαιρείται και δεν ιδιωτικοποιείται. Αντίθετα πολλαπλασιάζεται. 

Ο τίτλος του Ολυμπιονίκη είναι ο σπουδαιότερος. Ειδικά για τους Έλληνες καθώς φέρει πίσω του μία ιστορία αιώνων. Από τότε που τα τείχη των πόλεων έπεφταν για να υποδεχθούν τους νικητές που αποκτούσαν χαρακτηριστικά ημίθεων.

Σήμερα τα Γιάννενα είναι εδώ για να σε υποδεχθούν. Μία ελάχιστη τιμή για τα ονειρεμένα λεπτά που μας χάρισες. 

Η μεγάλη νίκη που έφερες στην Ελλάδα και στα Γιάννενα θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφορμή.

Αφορμή για την πολιτεία να σταθεί δίπλα στον αθλητισμό, να απλώσει το χέρι της στους νέους που βρίσκονται στους αθλητικούς στίβους, να στηρίξει τα όνειρά τους.

Να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να δώσει την δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση ώστε να μπορεί να συνδράμει τους συλλόγους μέσα από τους οποίους βγαίνουν μεγάλα ταλέντα.

Να φροντίζει για την απρόσκοπτη προετοιμασία τους και να βοηθά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Σε ευγνωμονούμε για τη χαρά που μας έδωσες. Και χαρά μεγαλύτερη δεν υπάρχει από τη χαρά που μοιράζεται».

 

Ο περιφερειάρχης 

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δώρισε στον Στέφανο Ντούσκο μία εικόνα της Παναγίας και ένα αντίγραφο νομίσματος της αρχαίας Δωδώνης, του τόπου που γέννησε τα Νάια. 

«Ο Στέφανος Ντούσκος είναι το παράδειγμα της Ελλάδας που μάχεται και έχει αξίες. Συγχαρητήρια στο Σύλλογο και πάνω από όλα στον Στέφανο που έδειξε το ευ αγωνίζεσθαι» ανέφερε. 

 

Η πρόεδρος του ΝΟΙ

Τελευταία πήρε το λόγο η πρόεδρος του ΝΟΙ Μάρθα Παλαιοπάνου για να τονίσει πως το μετάλλιο αυτό ανήκει στον Στέφανο και την οικογένειά του. 

«Το δικαιούνταν το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο ο Στέφανος. Πάλεψε σκληρά επί χρόνια, με όλες του τις δυνάμεις, με πείσμα, επιμονή και θέληση, χωρίς στήριξη από την πολιτεία και τους φορείς της για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα. Το μετάλλιο αυτό λοιπόν είναι αποκλειστικά δικό του. Του ανήκει εξ’ ολοκλήρου. Ανήκει σ’ αυτόν και στη σπουδαία οικογένειά του που στάθηκε δίπλα του σε όλη αυτή τη μακριά και δύσκολη διαδρομή, τη γεμάτη επιτυχίες, χαρές αλλά και πίκρες», ανέφερε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ