Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 01:39
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα

Κυβερνητικές ευθύνες για ελλείψεις και προτάσεις για το μέλλον

Off

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών παρουσίασε ο Συντονιστής της οργάνωσης Ιωαννίνων Σάββας Δημητριάδης, Παράλληλα έβαλε στο στόχαστρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό.

«Η χώρα μας βιώνει μια τεράστια οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή.  1.000.000 στρέμματα είναι οι καμένες εκτάσεις, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, το βιος τους που απέκτησαν με κόπο και δουλειά χρόνων. Τεράστιες εκτάσεις δάσους έχουν καεί και δεκάδες ζώα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και αντιμετωπίζουν το μέλλον με μεγάλη αβεβαιότητα. Η Βόρεια Εύβοια έσβησε σχεδόν από το χάρτη, στη Βορειοανατολική Αττική κάηκαν επίσης δάσος και σπίτια, καίγεται επί μέρες η Ηλεία, η Αρκαδία, η Μάνη, σχεδόν σε συνθήκες άπνοιας. 

Η πολιτική και διαχειριστική ευθύνη για αυτή τη καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο:  "Κυριάκος Μητσοτάκης και κυβέρνηση της ΝΔ"», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

 

Οι ελλείψεις

Για τις ευθύνες περιέγραψε ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού και ελλείψεις, που καταγράφηκαν κατά τη γνώμη του:

«Οι αρμόδιοι υπουργοί της ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης διαφήμιζαν με αλαζονεία τα δήθεν σχέδια και την ετοιμότητα τους, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έλαβαν υπόψιν ούτε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ούτε τις ιδιαιτερότητες των περιοχών, ούτε ασχολήθηκαν με την πρόληψη το προηγούμενο διάστημα, ούτε διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε ενίσχυσαν ουσιαστικά και στοχευμένα την Πυροσβεστική και τα δασαρχεία. Αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και τις δικές μας.

Δεν άλλαξαν τίποτα στην πολιτική προστασία και έδιωξαν 5.066 εργαζόμενους από τη δασοπροστασία οι οποίοι το ’18 και το ’19 εργάστηκαν πιλοτικά στο πρόγραμμα δασοπροστασίας».

«Η κλιματική αλλαγή αναμφίβολα, είναι εδώ και αποτελεί μια άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί όμως να αποτελεί μια δικαιολογία, ένα άλλοθι.  Αντιθέτως πρέπει να κατανοηθεί πλήρως τόσο στην επιστημονική της διάσταση όσο και στις καταστροφικές της συνέπειες, οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές ώστε  προετοιμαστούμε επαρκώς, για την αντιμετώπισή των ακραίων φαινομένων, που θα είναι πολύ συχνά το επόμενο διάστημα. 

Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί λοιπόν να επικαλείται την κλιματική αλλαγή είτε ως δικαιολογία είτε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους κρύβοντας τις δικές του ευθύνες. 

Ο  αυξημένος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή αλλά και στην ελλιπή και ανεπαρκή πολιτική πρόληψης που εφαρμόζεται», πρόσθεσε ενώ θεωρεί τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης το ότι  «αγνόησε τα σχέδια που αρχίσαμε να ετοιμάζουμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με βάση  το πόρισμα  (πόρισμα Γκολντάμερ) της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών που αποτύπωνε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα».  

 

Τι μπορεί να γίνει

Για το τι μπορεί να γίνει ο κ. Δημητριάδης ανέφερε:

Εδώ και τώρα απαιτείται αλλαγή προτεραιοτήτων. Εμείς σήμερα ζητούμε το αυτονόητο: να αναλάβει η κυβέρνηση  τη πολιτική ευθύνη και να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση και τους επιστημονικούς φορείς για ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, πρόληψης των καταστροφών  και προστασίας  του περιβάλλοντος το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής». 

Παρουσίασε δε την πρόταση 7 σημείων προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση που είχε παρουσιάσει πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας:

«Να κηρυχθούν άμεσα, όπως το Σύνταγμα ορίζει,  αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).

2. Εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου δεκαετίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης σε συνεργασία με τα κόμματα και τους επιστημονικούς φορείς

3. Αξιοποίηση πορίσματος Γκολντάμερ με έμφαση σε πρόληψη και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4. Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβερνητικής αλλαγής.

5. Να εκπονηθούν άμεσα τοπικά αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6. Επανασχεδιασμός κατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ 

7. Άμεση εκπόνηση σχεδίου αποζημιώσεων και αποκατάστασης της βιωσιμότητας των περιοχών. 

Αποκατάσταση κτιρίων και υποδομών, στο 100% των αποζημιώσεων με επίσπευση των διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψιν  τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά».

«Και εμείς και ως πολίτες να μην ξεχάσουμε και να απαιτήσουμε τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης για τις περιοχές που ζούμε, τους πόρους και τα μέσα που  απαιτούνται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων.  Να συμμετέχουμε ενεργά στις τοπικές κοινωνίες που ζούμε συμβάλλοντας αλλά και ελέγχοντας διαρκώς την πολιτεία», κατέληξε.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ