Επικαιρότητα

Το δίκτυο μεταφοράς ναρκωτικών και «ghost phones»

Off

Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα η Δίωξη Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων οδηγήθηκε στη διακρίβωση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση στην χώρα ναρκωτικών ουσιών.  

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ως μέλη της οργάνωσης συνολικά οχτώ άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με την ανακοίνωσε που έγινε, μέσω ανάλυσης και διασταύρωσης πληροφοριακών δεδομένων, επιτήρησης χώρων και ατόμων και με τη χρήση και ειδικών ανακριτικών μεθόδων, οι αστυνομικοί κατάφεραν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των μελών της οργάνωσης, την εγκληματική δραστηριότητά της και την οργανωτική της δομή. 

Πρόκειται για οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, η οποία είχε αναπτύξει πλήρες δίκτυο για την εισαγωγή στη χώρα μας από την Αλβανία ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης, αλλά και ηρωίνης, της μεταφοράς και αποθήκευσής τους, μέχρι και τη διάθεσή τους στους τελικούς αποδέκτες, με σκοπό την αποκόμιση σημαντικών οικονομικών κερδών. Η δράση της οργάνωσης προσδιορίζεται από τις αρχές του έτους μέχρι και τα μέσα Μαΐου. 

Αρχηγικό μέλος είναι αλλοδαπός, ο οποίος διηύθυνε την οργάνωση και καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη, μεριμνώντας για την εξεύρεση και συγκέντρωση των ναρκωτικών στην Αλβανία, ενώ συντόνιζε τις ενέργειες των υπολοίπων μελών ώστε τα ναρκωτικά να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους στην Ελλάδα. 

Στο βασικό πυρήνα της οργάνωσης περιλαμβάνονταν πέντε ακόμη αλλοδαποί, επιφορτισμένοι με την ασφαλή μεταφορά και εισαγωγή των ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια, την αποθήκευσή τους σε εξωτερικά σημεία («καβάτζες») στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και την προώθησή τους με οχήματα στον τελικό τους προορισμό. 

Επίσης, ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη μέλη, αλλοδαπός και ημεδαπή, που είχαν περιφερειακό και υποστηρικτικό ρόλο. 

Χαρακτηριστικό της οργάνωσης ήταν τα μέτρα προφύλαξης που λάμβαναν κατά τις επικοινωνίες τους, χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε ανύπαρκτα αλλοδαπά άτομα («ghost phones»), ώστε να αποφεύγεται ο εντοπισμός τους. Από τα παραπάνω μέλη της οργάνωσης, ήδη είναι έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης τρία από αυτά, που ανήκουν στο βασικό πυρήνα και  είχαν συλληφθεί από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων στο πρόσφατο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών, οι οποίες όπως προέκυψε εντάσσονταν στο κύκλο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης. 

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της οργάνωσης σε:

• Προμήθεια ημεδαπού με ποσότητα 1.100 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου 2021 (είχε βγει ανακοίνωση από την Αστυνομία).

• Μεταφορά 8 κιλών ηρωίνης και περίπου 14 κιλών ακατέργαστης κάνναβης στις 24 Μαρτίου, κατά την οποία συνελήφθη μέλος της οργάνωσης (είχε βγει ανακοίνωση από την Αστυνομία)

• Μεταφορά περίπου 26 κιλών ακατέργαστης κάνναβης στις 2 Απριλίου κατά την οποία συνελήφθησαν δύο μέλη της οργάνωσης (είχε βγει ανακοίνωση από την Αστυνομία)

• Πέντε ακόμη υποθέσεις – κατά περίπτωση- εισαγωγής, απόκρυψης, μεταφοράς και διακίνησης άγνωστων ποσοτήτων ναρκωτικών. 

Σημειώνεται ακόμα ότι το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος της οργάνωσης από τις παραπάνω κατασχεθείσες ποσότητες υπολογίζεται έως 300.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.  

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ