Χωρίς κατηγορία

Ανοιχτές οι στοές της Πύλης του Κάστρου

Off

Ανοιχτές και επισκέψιμες για το κοινό είναι και πάλι οι στοές που βρίσκονται βόρεια της κεντρικής Πύλης του Κάστρου, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, για την επαναλειτουργία και απόδοση στο κοινό ενός εξαιρετικά σημαντικού και εύκολα προσβάσιμου χώρου, σε κάθε επισκέπτη.

 Οι στοές παρέμεναν κλειστές για το κοινό τα δύο τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, όμως άνοιξαν και πάλι από το Σάββατο και θα είναι επισκέψιμες καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 12.00 έως τις 14.00. 

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εντυπωσιακή και αποτυπώθηκε στην αυξημένη επισκεψιμότητα στις στοές το μεσημέρι της Δευτέρας, με πολλούς κατοίκους της πόλης, κυρίως όμως πολλούς επισκέπτες να περιηγούνται στο χώρο και να ενημερώνονται σχετικά από το υλικό που είναι αναρτημένο σε αυτές. Στο χώρο στεγάζεται φωτογραφική έκθεση με πλούσιο εποπτικό υλικό, πληροφοριακά κείμενα και σχέδια που αναφέρονται στην πόλη των Ιωαννίνων και το Κάστρο με τίτλο: «Από την Βυζαντινή Καστροπολιτεία στην Οθωμανική Μεγαλούπολη».

Στην έκθεση γίνονται αναφορές στη μακραίωνη ιστορία του Κάστρου, στη μορφολογική εξέλιξή του, στη σχέση του με την πόλη και στις εργασίες ανακαίνισής του. 

Στο εσωτερικό των στοών σε ανασκαφικές τομές που έχει διενεργήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποκαλύφθηκαν οι επάλληλες οικοδομικές φάσεις στην τειχοδομία του Κάστρου, από την ελληνιστική έως τη βυζαντινή περίοδο.

Η επίσκεψη του κοινού στο χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας, που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ