Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 08:33
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουλίου 2015
Πολιτισμός

Ο αρχαίος λόγος και πάλι στη Δωδώνη με τον Προμηθέα

Off

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, μετά από 17 χρόνια, με την παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου που τελεί υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Μπορεί οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, να «πάγωσαν» την προπώληση, ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε πλέον κανονικά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα εισιτήρια, τόσο για τις παραστάσεις που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης 17 και 18 Ιουλίου, όσο και για αυτή που θα δοθεί στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στις 19 του μήνα.
Τιμές εισιτηρίων: 18 € το κανονικό, τα μαθητικά και φοιτητικά 14 €, ενώ 10 € τιμώνται αυτά των συνταξιούχων, ΑΜΕΑ και ανέργων.
Η προπώληση γίνεται από το περίπτερο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρεις Ηπείρου, ώρες 11:00’ π.μ. έως 2:00’ μ.μ. και 6:30’ έως 9:30’ μ.μ. και το κατάστημα «Ίρις» Γρηγορίου Σακκά 20, σε ώρες καταστημάτων.

Στο ρόλο του Προμηθέα 
ο Τάσος Νούσιας
Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά (Ήφαιστος και Ωκεανός) την Marlene Kaminsky (Ιώ), τον Δημήτρη Κουρούμπαλη (Κράτος και Ερμής), την Κατερίνα Λούρα (Κορυφαία Χορού) και έξι κλασικές χορεύτριες: 'Ιριδα Μάρα, Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Νατάσσα Σαραντοπούλου, Πηνελόπη Μωρούτ και Βιβή Μπουτάτη (Χορός).
Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και την μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

Το έργο
Ο Κώστας Φιλίππογλου, μετά τον ευρηματικό Φιλοκτήτη, σκηνοθετεί τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα.
Ο απείθαρχος Τιτάνας Προμηθέας, αμφισβητεί την εξουσία του Δία, χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους. Η τιμωρία θα είναι αμείλικτη. Με διαταγή του πατέρα των θεών θα δεθεί σ’ έναν άγριο βράχο, στα πέρατα του κόσμου. Ωστόσο εκείνος δεν θα σταματήσει να καταφέρεται κατά της εξουσίας, εξαγριώνοντας τον Δία, ο οποίος τον καταποντίζει στον Τάρταρο. Τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο, το ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου μιλά για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας. Ο Προμηθέας κραυγάζει πως η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι πάντα, ένα ρήγμα, ένα άλμα, ένα δημιουργικό ξέσπασμα της ελεύθερης βούλησης – χωρίς τακτικούς ελιγμούς, χωρίς «στρατηγικούς» περιορισμούς και γίνεται έτσι η πρώτη φωνή στην ανθρώπινη Ιστορία που δηλώνει ευθαρσώς: Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο. Και το ζητώ, χωρίς άλλον λόγο από τον εαυτό μου.

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ