Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 05:25
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αυγούστου 2021
Πολιτισμός

«Και εις το Μαυροφορούν φέγγει»

Off

Νέα ποιητική συλλογή της Γιαννιώτισσας ποιήτριας Γιώτας Παρθενίου με τίτλο «Και εις το Μαυροφορούν φέγγει», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη 

Η ποίησή της, ολιγόστιχα ποιήματα με ελάχιστες εξαιρέσεις, αντλεί από το ρεαλιστικό και φαντασιακό κόσμο. Κινείται, παίζει, στο παιγνίδι των λέξεων, των εικόνων, των ήχων, των συναισθημάτων και τον μεταμορφώσεων.

Αλλά και της μνήμης. «Ιδίως της μνήμης». Εδώ με σινάζι και πέτρα.

Εν τέλει στον ήχο της ζωής που εδιάβαινεν.

Η Γιώτα Παρθενίου γεννήθηκε κοντά στην Αρχαία Δωδώνη, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Στα γυμνασιακά χρόνια η οικογένεια της εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στην Αθήνα, στη Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και ως σχολικός σύμβουλος προσχολικής αγωγής. Δίδαξε θεατρική τέχνη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συμπόσια και φεστιβάλ ποίησης. Το ποιητικό της έργο έχει παρουσιαστεί στα Πανεπιστήμια Napoli Ιταλίας, Ιωαννίνων, Lecce Ιταλίας, Mihai Eminescu, Iasi Ρουμανίας. Ποιητικές της συλλογές μεταφράστηκαν στην ιταλική, πολωνική, ρουμανική, αλβανική και αραβική γλώσσα. Ποιήματά της ανθολογήθηκαν σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες και τιμήθηκαν με ελληνικά και διεθνή βραβεία.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ