Επικαιρότητα

Πώς επηρέασε η ξηρασία τον υδροφόρο ορίζοντα

Off

Οι μετρήσεις του Οκτωβρίου είναι αυτές που αναμένονται με ενδιαφέρον και θα δείξουν εάν και πόσο επηρεάστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και ανομβρίας το καλοκαίρι. 

Το παράρτημα Ηπείρου της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ), που διενεργεί περιοδικούς τριμηνιαίους ελέγχους στα υδάτινα οικοσυστήματα της περιοχής και για την επάρκεια των ποσοτήτων, αλλά και για την ποιότητά τους, εκτιμά πως η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως και της Ηπείρου, με μικρές εξαιρέσεις, άντεξαν στη δύσκολη καλοκαιρινή συνθήκη της ξηρασίας και ανομβρίας, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν υπήρχαν προβλήματα. 

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της περιφερειακής μονάδας Ηπείρου της ΕΑΓΜΕ, Ευάγγελος Νικολάου, οι μετρήσεις του Ιουνίου δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, ωστόσο οι επόμενες μετρήσεις του Οκτωβρίου είναι εκείνες που θα δείξουν την πραγματική εικόνα του υδροφόρου ορίζοντα.

«Μακροσκοπικά και μόνο μπορούμε να πούμε, ότι υπήρξε σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων και πως στέρεψαν μικρές πηγές και υδρομαστεύσεις από τις οποίες υδροδοτούνται μικροί κατά κύριο λόγο, οικισμοί. Αυτό δε σημαίνει, ότι στην Ήπειρο θα ξεμείνουμε από νερό, όμως το σημαντικό είναι, να εξακολουθήσουμε να κάνουμε ορθολογική χρήση των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων και να αποφεύγουμε ενέργειες ή παρεμβάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ΕΑΓΜΕ Ηπείρου στο μεταξύ έχει προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τα συναρμόδια υπουργεία και στο αμέσως επόμενο διάστημα κλιμάκια της περιφερειακής μονάδας θα επισκεφτούν διαδοχικά τους δήμους Κεντρικών Τζουμέρκων, Καραϊσκάκη, Ζαγορίου, Κόνιτσας και Πωγωνίου, ώστε από κοινού με τις τοπικές δημοτικές αρχές και την τοπική κοινωνία να εξετάσουν την κατάσταση και να προτείνουν από κοινού λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ