Αποχρώσεις

Υπάρχει λίστα αναγκών για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου;

Off

Με τη συζήτηση που άνοιξε για το νέο δημαρχείο, προέκυψαν και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση ελεύθερων δημοσίων χώρων ή ακινήτων που θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση. Πάντα οι πόλεις προσπαθούν να εντάξουν νέους χώρους γιατί έχουν συνέχεια νέες ανάγκες να καλύψουν.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές χρήσης και αξιοποίηση πχ ήταν αυτή στα Παλιά Σφαγεία που έχει ταυτιστεί πια με τον πολιτισμό. Σε όλον τον κόσμο παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκουν νέες χρήσης κυρίως στον πολιτισμό και την αναψυχή των πολιτών.

 

Το κέντρο του προβληματισμού πάντως που αναπτύσσεται δεν είναι τόσο η εξασφάλιση των κονδυλίων, όσο κι αν αποτελούν πυλώνα κάθε έργου, αλλά η ιεράρχηση των αναγκών της πόλης και η επιλογή για την ανάπλαση ή την αξιοποίηση ενός χώρου.

Αν δεν ξέρει η πόλη τι θέλει, τότε γιατί να της παραχωρηθεί ένα ακίνητο του Δημοσίου;

 

Κι όταν λέμε «να ξέρει τι θέλει», δεν είναι ζήτημα καλών ιδεών. Καλές ιδέες πάντα υπάρχουν, ταιριάζουν όμως, απαντούν σε συγκεκριμένες ανάγκες; Δίνουν λύσεις στην κοινωνία ώστε να αυξάνεται η ισότητα των πολιτών και η ελεύθερη έκφραση και η πλήρωση των αναγκών τους; Έχει ο κάτοικος της πόλης πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, στην Παιδεία, στον πολιτισμό; Από εκεί αρχίζει η ιεράρχηση των αναγκών και δομείται πια μία ατζέντα, μία λίστα διεκδικήσεων.

 

Στα Γιάννενα χρειαζόμαστε νέα σχολικά κτίρια, ιατρεία για δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη, χώρους δημιουργικής και πολιτιστικής έκφρασης και αθλητισμού, ελεύθερους χώρους. Μαζί με την τεχνολογία της δικτύωσης και της επικοινωνίας, θα μπορούσε έτσι να δημιουργηθεί μία βάση για καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και πάνω σε αυτή να χτιστεί και το επόμενο επίπεδο έργων. Δημόσιοι χώροι και ακίνητα πάντως προς αξιοποίηση για τα βασικά, υπάρχουν. 

 

 

1000 ευρώ το μήνα σε κάθε νέο και νέα

Εθνικό σχέδιο δράσης για τους νέους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και ποιος να διαφωνήσει για την ανάγκη του. Όμως αν το καλοσκεφτείς, το ίδιο αναγκαίο είναι και ένα σχέδιο για τους μεσήλικες ή τους ηλικιωμένους. Αν πιάσουμε δηλαδή τις ηλικίες και το πώς περνάνε οι άνθρωποι θα δούμε ότι όλοι έχουν ανάγκη για στήριξη.

 

Αλλά ας πούμε ότι επιλέγουμε τους  νέους γιατί είναι το μέλλον. Αν είναι να ασχοληθούμε δεν πρέπει να δούμε τα βασικά πρώτα; Γιατί και τα data χρειάζονται αφού η επικοινωνία παίζει βασικό ρόλο στη ζωή τους, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι το κόστος σύνδεσης είναι μεγάλο στην Ελλάδα. Ας κοιτάξουμε συνεπώς πώς να μειωθεί το κόστος για να επικοινωνούν όλο οι Έλληνες.

 

Και ξέρουμε ότι τα βασικά για κάθε νέο σε όλον τον κόσμο είναι να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, ανάπτυξη των δεξιοτήτων του και εργασία. 

Δεν μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες στη χώρα μας, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει μία βασική πολιτική αλλαγών;

Και αλλαγή δεν είναι κάποια κίνητρα για λιγότερους φόρους ή ένα επίδομα σε κάποιον εργοδότη. Καλύτερα θα ήταν να μειωθεί η μαύρη εργασία που είναι ελληνικό φαινόμενο και αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας. Πουθενά στην Ευρώπη δεν κλέβουν έτσι τους εργαζομένους.

Θα μπορούσε να δίνεται ένα πλουσιοπάροχο επίδομα σε κάθε νέο ώστε να σπουδάσει ή να καταρτιστεί ή στην αρχή της εργασίας του (πχ 1000 ευρώ το μήνα). Αλλά είμαστε μακριά από τέτοιες λύσεις. Γιατί όλα τα κάνουμε επικοινωνία και πολιτικό ανταγωνισμό.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου